Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mudri su proizvođači aparata doskočili i onima koji su znali nehotice prevariti kupca i zaglaviti već plaćeni artikl.


Samoposlužni aparati, barem ove novije generacije, ne daju se više tako lako prevariti. Dapače, zapravo je to postala gotovo nemoguća misija, pa ukoliko ste se ikada pitali u čemu je vic, kako aparati tako uspješno raspoznaju ubačene predmete, eto videa u kojemu je sve rečeno.

Vezani članci Boris Milošević Boris Milošević objašnjava zašto je ponosan zbog Tesle na kovanicama eura: "Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske" Zlato - 3 Otporno na inflaciju: Ulaganje u ovaj plemeniti metal je kao oročena štednja koju ne nadzire ni jedna država

Naime, onoga trenutka kada ubacite kovanicu, aktiviraju se dva mehanizma. Senzori prvo izmjere veličinu onoga što ste ubacili, a elektromagneti vrstu metala.

Ukoliko je sve u redu, mehanizam će kovanicu pogurati u pripadajući red, dok će lažnjake naprosto pustiti kroz sporedni kanal da padnu. 

Ali nije ni to sve što noviji samoposlužni aparati znaju. Sjećate li se onih u kojima se već plaćeni artikal znao zaglaviti? E, i tome su u međuvremenu mudre glavice doskočile.

Danas se jednom nakon poslane narudžbe aktivira deset redova infracrvenih linija, pa ako kroz njih ništa ne prođe, mehanizam shvati da je nešto pošlo po zlu i da mora ponovo aktivirati oprugu.