Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Zemlji se trenutno nalazi 8 milijardi kubnih metara leda, a da se on u potpunosti otopi trebalo bi 5 tisuća godina.


No, da se to dogodi u ovom trenutku razina mora bi se podignula za 65 metara, a većina zemalja bila bi poplavljena ili gotovo u potpunosti pod vodom, piše National Geographic.

Vezani članci Odleđivanje stakla Ima genijalan način skidanja leda s automobila, a uopće nije kompliciran Slika nije dostupna Parkirali su na jezero, a lijepo im je rečeno da je vrijeme pretoplo

Tako bi u Europi gradovi poput Londona i Venecije u potpunosti bili pod vodom, dok bi dijelovi Nizozemske i Danske nestali. Crno more i Kaspijsko jezero gotovo u potpunosti bi se spojili.

Cijela istočna obala SAD-a nestala bi, uključujući i Floridu, a dijelovi San Francisca postali bi skupina otoka. Kalifornijski zaljev proširio bi se do San Diega, kojeg ne bi bilo.

>>Pogledajte kako topljenje leda djeluje na Zemljinu gravitaciju!

Što se tiče Južne Amerike, gotovo u potpunosti bi nestao Urugvaj i Paragvaj, dok bi rijeka Amazona poplavila unutrašnjost Brazila i dovela do nestajanja Buenos Airesa.

Afrički kontinet bi izgubio najmanje svog kopnenog dijela, ali bi zbog klimatskih promjena vrlo vjerojatno postao nenaseljiv. U Egiptu bi Aleksandrija i Kairo bili pretvoreni u močvare.

U Aziji bi najviše stradale Kina i Indija koje bi većim dijelom bile prekrivene vodom, dok bi se u samom središtu Australije stvorilo more.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook