Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ je o portugalskoj galiji, stvorenju nalik meduzi koje je čovjeku sposobno nanijeti strašnu bol.


Iako na prvi pogled izgleda kao balon čudnog oblika ipak nije riječ o igrački punjenoj helijem nego o pravom živom biću. Čudno stvorenje je opasna portugalska galija. Često se navodi kako je riječ o meduzi, ali zapravo se radi o organiziranom sustavu tako savršenom da izgleda kao jedan organizam. Strukturu organizma, poznatog i pod nazivom portugalski ratnik, vode pojedinačni organizmi iz skupine žarnjaka.

Vezani članci Kompas meduza (Foto: Centar za invazivne vrste) U Jadranu se pojavila nova vesta meduze, stručnjaci upozoravaju: "Nikako ju ne dirajte" Dr. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Stručnjak otkriva može li jedno od najotrovnijih bića na svijetu stići i do naše obale

Obično pluta na površini vode, a kada opeće čovjeka nanosi mu strašnu bol. Ipak, ova naizgled prazna vreća otrov najčešće koristi za paraliziranje riba koje planira pojesti.

5 zabluda o liječnju boljki za koje ste sigurno čuli

Obitava u toplim morima tropskih područja, ali zbog globalnog zatopljenja galija se znala zateći i u područjima koja nisu njezino prirodno stanište.

Ako se ikad zateknete na nekoj od obala gdje ovo stvorenje obitava i učini vam se da vidite balon, pogledajte još jednom - velika je mogućnost da se ipak radi o živom stvorenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook