Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju šefa

Možete li sebe zamisliti na ovakvom radnom mjestu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok će neki reći da je na svakom radnom mjestu potrebna osoba koja će držati sve konce u svojim rukama, javljaju se i oni koji su u svojim tvrtkama odlučili ukinuti sve titule pa i onu glavnu.

Vođenje posla bez šefa, titula i hijerarhije možda zvuči kao kaos, ali riječ je o praksi koju testiraju mnoge tvrtke. Cilj ideje je osigurati sreću zaposlenika i zadovoljstvo klijenata, piše BBC.

Pročitajte i ovo Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

Richard Sheridan bio je jako uspješan menadžer, ali unatoč uspješnosti mrzio je svakodnevne odlaske na posao. Bila mu je 'puna kapa', raznih izvješća i obaveza. Ne čudi stoga da se 2001. godine kada je osnovao vlastitu tvrtku odlučio maknuti od tradicionalnih struktura i uredskog okruženja.

Naravno, danas su takve tvrtke prije iznimka nego pravilo. Praksu bez stroge organizacijske sheme uvele su tek neke male američke i zapadnoeuropske tvrtke. A one tvrde da su njihovi radnici angažiraniji jer ih ne usporavaju slojevi upravljanja. Također, iz takvih tvrtki poručuju da bilježe veću profitabilnost i produktivnost.

Tko može postati poduzetnikom?

Mark Young, suosnivač konzultantske tvrtke, tvrdi da i veće korporacije testiraju koncept decentralizacije odlučivanja u svojim podružnicama ili organiziraju otvorene sastanke na kojima sudionici odlučuju o dnevnom redu.

Zaposlenici tvrke Richard Sheridana svi su smješteni u jednu veliku prostoriju, a titule daju sami sebi.

Naravno, funkcioniranje ovakvkog modela nije nimalo lako. Tvrtke moraju raditi na osposobljavanju radnika da sami rješavaju međusobne sukobe i, naravno, donose odluke bez nadzora.

Potencijalni zaposlenici tvrtke Menslo Innovations koja radi na ovaj način moraju proći tri kruga razgovora za posao.

Evo kako država jača srednje i malo poduzetništvo

U prvom krugu potencijalne zaposlenike podijele u parove i daju im uputu da se potrude da njihov partner dobro izgleda dok drugi zaposlenici promatraju njihov rad. Zaposleni se nakon toga okupe na večeri i odluče tko prolazi u drugi krug. A u drugom krugu potencijalni zaposlenici sparuju se s već zaposlenima.

I u konačnici, kandidati koji prođu u treći krug dobiju tri tjedna plaćenog probnog roka prije trajnog zapošljavanja. Jednom zaposleni radnici teško dobivaju otkaz.

Možete li se vi zamisliti na takvom radnom mjestu? Što vi mislite o firmi bez šefa, ostavite svoje komentare ispod članka.


Tvrtka bez šefa je:

Tvrtka bez šefa je:

  • Dobra ideja
  • Loša ideja
  • Šašava ideja
  • Volio bih raditi u takvoj

Ukupno glasova:

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene