Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brod koji je od 1914. prevozio teret, zapeo je u ledu 1931. na obali sjeverne Kanade i od tada luta morima.


Nakon uspješnih putovanja po obalama sjeverne Kanade, 1. listopada 1931. godine natovaren krznom brod se našao zarobljen u ledu, vraćajući se u pravcu Vancouvera.

Vezani članci Veljko Kosanović Što se to događa na Savi? Vlasnik brodova koji zadnjih dana plutaju rijekom: "Netko ih je odvezao. Sumnjam na nekoga, prijavit ću to policiji" Brod se nasukao na Savi Brod se nasukao na Savi: Prije 15 dana je izdan nalog za uklanjanje, upozorilo Ministarstvo prometa

Posada je napustila brod i otišla do obližnjeg naselja ne bi li se sklonila od sve nepovoljnijih vremenskih uvjeta. Kada su se dva dana kasnije vratili, vidjeli su da se led pomaknuo i da se 'Baychimo' oslobodio. 8. listopada brod je ponovno zarobljen u ledu, ali ovog je puta situacija bila teža nego prvi put.

Nekoliko dana kasnije, 15. listopada, kompanija 'Hudson’s Bay' poslala je spasilački avion ne bi li izvukao 22-članu posadu, međutim, njih petnaestoro je ostalo s brodom čekajući povoljnije uvjete za njegovo izvlačenje, u čiju su svrhu nedaleko sagradili drveno sklonište.

U snažnoj mećavi 24. studenog 'Baychimo' je nestao, a kapetan je zaključio da se brod oslobodio tijekom snježne oluje i da je potonuo.

Neobična svjetlost uzbudila vjernike: 'Ovo je dokaz da papu Franju čuva Bog'

Međutim, nekoliko dana kasnije 'Baychimo' je viđen 72 kilometra udaljen od prijašnje pozicije. Posada je zaključivši da brod neće preživjeti zimu, uzela s njega najvrednija krzna i odletjela avionom koji je ponovo došao po njih.

Iako napušten, brod nije potonuo i čudom je preživio mnoge zime. U ožujku 1932. je viđen kako mirno pluta u blizini aljaske obale. Nekoliko mjeseci kasnije je ponovo viđen. 1939. je viđen u dva navrata.

Posljednji put Baychimo je viđen 1969. kada je bio zaleđen, a 2006. vlasti Aljaske pokrenule su projekt pronalaska misterioznog broda u Arktiku, međutim, nisu ga pronašli.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju