Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirisom protiv smrada

Izumili topove s dezodoransom za smrad smetlišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beijing vodi rat protiv smrada svog brzorastućeg odlagališta otpada. Gradska uprava šalje u pomoć 100 topova naoružanih dezodoransom kako bi neutralizirali smrad trunjenja otpada na visokim temperaturama.

Dezodoranske topove izumili su zaposlenici odlagališta nakon što su se lokalne vlasti ispričale za širenje smrada i obećale rješavanje problema. U ratu protiv smrada upotrijebljene su i mirisne plahte. 'Uvođenjem ovih mjera snizili smo širenje smrada na najnižu razinu koja zadovoljava standarde i ne uznemiruje stanovnike,' rekao je Zhang Quanhong, direktor centra za odlaganje otpada. Međutim, nitko ne dijeli njegov entuzijazam.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez ikakvih informacija Pilot odbio poletjeti zbog smrada koji samo on osjeti: Više od 100 putnika satima čekalo u limbu Botinec SVE SU PRIJAVILI Stanovnici zagrebačkog naselja uznemireni: "Osjeća se nesnosan smrad, peku nas oči i kašljemo. Blizu su vrtić i škola"

Okolni stanovnici kažu da rezultate tek treba dočekati. 'U svakom slučaju, kad god dođe smrad mi počnemo kašljati. Noću se budimo kašljući. Tko nema ljeti otvoren prozor?' rekla je jedna stanovica. Topovi, koji se službeno zovu 'visokotlačno-dalekometni sprejevi dezodoransa' raspršuju tekućinu na biljnoj bazi. Sastojci spreja neutraliziraju miris, kažu njegovi izumitelji, i mogu prskati i do 15 metara u dalj. Neki stručnjaci su sumnjičavi oko ovog rješenja.

'Ovakvi topovi bi se trebali upotrebljavati pod određenim okolnostima. Ne možemo po cijele dane špricati, nemamo toliko topova. Ako bi se oni koristili svaki dan uzrokovali bi preveliku buku stanovnicima,' rekao je profesor Nie Yongfeng, s fakulteta Environmental and Engineering Sciences at Tsinghua University. Beijing ima 17.55 milijuna stanovnika koji dnevno proizvedu 18.400 tona kućanskog otpada koji se odlaže na 13 odlagališta otpada oko gradskog poglavarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene