Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povijest je puna zanimljivosti i nevjerojatnih događaja koje su vezane uz neke nama drage biljke. Zabavite se otkrivajući neke od njih.


Zbog tulipana u bankrot

Tijekom 17. stoljeća tulipani su postali iznimno popularni u Nizozemskoj, a kako je potražnja nadmašila ponudu, cijena lukovica vrtoglavo je rasla, dostigavši i nekoliko stotina dolara za jednu lukovicu. Biznis je cvjetao pa su mnogi svoje posjede stavljali pod hipoteku kako bi mogli kupovati i preprodavati lukovice. Nevjerojatna situacija početkom 1637. se gotovo noći promijenila, a mnogi su izgubili sve što su imali.

Kraljevski krumpiri

Vezani članci Zlato, ilustracija - 2 Isplati li se više imati nakit ili zlatnike? Istražili smo najčešće zablude o zlatu, mogli biste se iznenaditi Slika nije dostupna Maneštra s kukuruzom

Fridrik Veliki, njemački vlada, zaslužan je što se krumpir proširio Europom. Ali, nije išlo lako. Da bi ga ljudi počeli uzgajati poslužio se lukavstvom - brojna polja oko Berlina dao je zasaditi krumpirom i postavio stražu. To je izazvao znatiželju kod seljaka, smatrajući kako je sigurno krumpir nešto vrijedno ako ga čuva straža. Noću su ga krali i sadili na svojim poljima. Vladar je postigao svoj cilj, a krumpir se naglo proširio zemljim.

Češnjak za brzinu

Prema mađarskoj legendi jahači su uza sebe nosili češnjak da ih drugi konji ne preteknu, a mnogi vijence češnjaka vješaju o vrata kako bi otjerali zle duhove.

Pelin za izdržljivost

U srednjem vijeku za pelin se vjerovalo da povećava fizičku izdržljivost pa su ga putnici i hodočasnici stavljali u cipele.

Zlato i papar

Papar je za Vizigote vrijedio jednako kao i zlato. Da ne sreše Rim tijekom opsade tražili protuuslogu u 2 tone zlata i 2 tone papra.

Prvo je bio lijek

Za Grke bio je lijek, a hren kao ukusni dodatak mnogim mesnim jelima prvi su počeli koristiti Nijemci.

Zakletva na bosiljak

U Indiji se na bosiljak polaže zakletva pred sudom.

Krvava prošlost cimeta

Cimet, u povijesti skupi začin, bio je uzrokom stogodišnjeg rata za prevlast nad Nandom u području Molučkog otočja, u kojem je stradalo gotovo cijelo domorodačko stanovništvo. (VLM) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju