Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Staljin je pronašao način kako uspješno špijunirati (ne)prijatelje.


Bivši agent KGB-a tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je Josif Staljin špijunirao svjetske vođe, a jedan od njih bio je i Mao Ce-tung, i to u svojem tajnom laboratoriju.

No, nije problem gdje nego kako. Naime, s obzirom da u to vrijeme još nisu bile razvijene naprave za prisluškivanje, Staljinova policija skupljala je izmet koji je potom pomno analiziran.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Izvadio je pištolj i stavio ga do Tita, potom depešu koju je dobio od Staljina da ga ubije' Slika nije dostupna CHURCHILL JE ZNAO Dnevnik sovjetskog veleposlanika otkriva nevjerojatnu stvar

'Kakica špijunažu' razotkrio je bivši sovjetski agent Igor Atamanenko koji tvrdi da je nabasao na neobičan projekt dok je istraživao arhive ruskih tajnih službi. Projekt je vodio jedan od najpouzdanijih Staljinovih ljudi i zloglasni šef policije, Lavrentij Berija. A iz nečijeg izmeta se, pojasnio je Atamanenko, može svašta saznati o osobi.

'Ako su u njemu bile velike razine aminokiseline triptofan, znači da je osoba smirena i pristupačna. A ukoliko, primjerice, u izmetu nema kalija, znači da je osoba nervozna i da pati od nesanice', kazao je Atamanenko.

Tvrdi da su u prosincu 1949., prilikom posjete Mao Ce-tunga Moskvi, Staljinovi policajci za kineskog lidera instalirali posebne zahode koji nisu bili priključeni na kanalizaciju nego na tajne kutije. Nakon što je 10 dana pomno proučavao njegov izmet i dobio rezultate, Staljin je odlučio potpisati sporazum s Mao Ce-tungom. Projekt 'kakica špijunaže' zaustavio je Nikita Hruščov, piše BBC.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju