Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna živahna jesetra u akvariju ruskog supermarketa postala je velika atracija ali i povod za žučnu debatu o mučenju životinja.


U jednom supermarketu u ruskom gradu Novokuznjecku, kupce svakodnevno zabavlja jedna živahna jesetra, koja na vrlo neobičan način pliva po svojem skučenom akvariju. Naime ta riba pliva u okomitom položaju tako da njezino kretanje podsjeća na kakav bizaran ples, dok čitavo to vrijeme drži glavu iznad površine vode.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Damir Špehar) Na dvorištu ubio psa hitcem u glavu, pucao iz kubure koju je imao nelegalno Zlostavljanje i mučenje životinja (Screenshot: Provjereno Nove TV) - 6 Šokantni slučajevi zlostavljanja i mučenja: "Veži tog psa na lanac, inače ću ga ja ubiti"

Lokalno stanovništvo tvrdi da to radi kako ne bi završila na tavi ili u loncu, iako aktivisti protiv zlostavljanja životinja imaju drugačiji pogled na tu situaciju.

"Ovaj jadni 'momak' živi u akvariju u jednom od najvećih supermarketa u Novokuznjecku. Snimio sam ga, ali ga nisam kupio", rekao je autor video snimke koju možetevidjeti priloženu niže teksta, a prenosi Siberian Times.

Komentari ispod videa su šaroliki, a ističu se oni koji traže da se ta jesetra kupi i održi na životu. Cijena ove ribe otprilike iznosi 63 dolara.

U Hrvatskoj izumrla

Jesetra, ili kako je još zovu, ruska jesetra, kritično je ugrožena vrsta riba iz roda Acipenser. Nastanjuje Kaspijsko jezero, Crno more, Volgu, Don, Ural, Rioni i donji tok Dunava. Područje rasprostranjenosti jesetre se smanjuje posljednjih 100 godina, većinom zbog izgradnje hidroelektrana.

Može narasti i do 235 centimetara u dužinu i može težiti do 115 kilograma. Hrani se mekušcima, ličinkama kukaca, rakovima i manjim ribama. Životni vijek ruske jesetre iznosi više od 50 godina.

Živi u slatkim, bočatim i slanim vodama umjerenog pojasa, na temperaturama od 10 do 20 stupnjeva Celzija. Dok živi u moru naseljava plitka, bočata područja, a u rijekama naseljava plića područja uz obalu.

Klasificirana kao kritično ugrožena vrsta na IUCN-ovom Crvenom popisu, a u Hrvatskoj je izumrla i kod nas spada u skupinu strogo zaštićenih vrsta.