Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PIK donosi

Jedna od najstarijih poslastica: Vjeruje se da je bila iznimno dragocjena Indijancima, a postoji i danas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sušeno meso pomiješano s masti i sušenim voćem superhrana je starih Indijanaca. Poslasticu od samo nekoliko sastojaka nosili su sa sobom u kožnim torbama, a spašavala ih je u ključnim trenucima. Danas takvo nešto možemo pronaći na policama trgovina s nešto drugačijim sastavom i bez masti, no sa znatnom razinom proteina i esencijalnih nutrijenata.

Za sušeno meso može se reći da spada u najstarije izumljene grickalice, a vjeruje se da su ga osmislili Indijanci s pomoću tehnike konzerviranja sušenjem i čuvanja veće količine mesa u uvjetima u kojima je ono bilo iznimno dragocjen izvor proteina. U svojim oslikanim parfleche torbama napravljenima od kože Indijanci su sušeno meso nosili i konzumirali godinama. Upravo zbog dugotrajnosti konzervirali su meso većih životinja, najčešće bizona. Meso bi narezali na trakice i sušili na dimu ili suncu, a nakon što bi se stvrdnulo, lomili bi ga kamenjem. Nakon toga mesu bi dodali ostale sastojke.

Moderna verzija mesnog snacka danas se dodatno obrađuje mariniranjem, toplinskom obradom i dimljenjem, čime se pojačava prirodna aroma mesa i osigurava bolja mikrobiološka stabilnost proizvoda. Mesne grickalice prirodno su bogate proteinima pa daju energiju i doprinose duljem osjećaju sitosti u odnosu na klasične ugljikohidratne međuobroke, a jednako su praktične jer se mogu jesti bilo kada i bilo gdje.

Grickanje bez grižnje savjesti

Mesne grickalice posebnu popularnost imaju kod sportaša, kod onih koji paze na pravilnu prehranu, kao i kod onih koji prate poseban plan prehrane kao što su KETO ili LCHF. Jedan je od glavnih razloga taj što takve grickalice u odnosu na prosječan sastav proteinskih pločica imaju gotovo jednako proteina i masti, a sadrže znatno manje šećera te oko 10 posto manje kalorija. Ti podaci odnose se na PIK&GO JERKY grickalice od sušene govedine. Komadići tog mariniranog, sušenog i dimljenog junećeg odreska od buta odličan su odabir nakon treninga.

Grickalice su to bogate proteinima koje sadrže sve esencijalne aminokiseline zadužene za održavanje, popravak i rast mišićne mase. No nije mesni međuobrok samo za sportaše, može se konzumirati na poslu, putovanjima, tijekom aktivnosti u prirodi i općenito u svim situacijama u kojima je ograničen pristup svježoj hrani, a potreban je dodatni unos proteina.

Može se jesti samostalno ili u kombinaciji s drugim visokonutritivnim namirnicama

JERKY je mesni snack koji pakiranjem od 25 grama pruža znatnu količinu dnevnih potreba za proteinima, ali i energijom iz proteina i masti koje prirodno sadrži. Može se uklopiti u prehranu ako se konzumira u umjerenim količinama kao praktični mesni međuobrok, a može se jesti samostalno ili u kombinaciji s drugim visokonutritivnim namirnicama kao što su svježe i sušeno voće i povrće, salate, orašasto voće i/ili sjemenke.

Kombinaciju sušene govedine uz dodatak bučinih sjemenki, sušenih brusnica i jezgre badema možete pronaći i gotovu. PIK&GO TRAIL MIX sadrži meso kao izvor proteina, sjemenke i orašaste plodove kao izvor masti te brusnice kao izvor vlakana. Pakiranje dakle sadrži makronutritivne sastavnice te se može smatrati cjelovitim međuobrokom.

Mlađi uzrasti koji vole meso također ga mogu jesti kao sušenu poslasticu. Za njih je PIK osmislio pakiranje od osam mesnih štapića. Mesne grickalice ne remete glikemiju i ne potenciraju produkciju inzulina, pogodne su za bezglutensku prehranu jer ne sadrže gluten, a zadovoljavaju potrebu za grickanjem.

Prema prosječnom sastavu takva vrsta proizvoda sadrži vitamine skupine B, posebice dobru količinu folata i vitamina B12. Vitamini B kompleksa zaduženi su za mnogo toga, od stvaranja energije i jačanja imunosnog sustava do zdravlja kože i kose te zdrave funkcije živčanog sustava. Takvi proizvodi sadrže i minerale, među kojima znatniji udio iskoristivog željeza i cinka, sve redom esencijalnih nutrijenata u brojnim funkcijama organizma.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PIK po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene