Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla na cilj

IZGUBLJENO-NAĐENO: 100 godina stara poruka napokon dostavljena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sto godina lutanja oceanom, poruka u boci napokon se 'usidrila' u luku i tako završila svoje stoljetno putovanje.

Prije sto godina Richard Platz je poslao svoj poziv za pomoć svijetu u obliku razglednice u boci koju je bacio u more u blizini njemačke obale Baltičkog mora.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva Poruka u boci Lijepa priča FOTO Kupanje u studenom ženi iz Pule donijelo je veliko iznenađenje: "Nikad mi se takvo nešto nije dogodilo"

Richard nije ni slutio da će proći sto godina prije nego što njegova poruka bude pronađena i dostavljena.
Bocu je pronašao Konrad Fischer, njemački ribar u blizini grada Kiela prošlog mjeseca.

Fischer je, trenutak prije nego što je bacio natrag bocu u more, primijetio Platzovu razglednicu. Na razglednici je pisalo, da 'tko god nađe bocu, neka je vrati na njegovu adresu u Berlin'. Prema Agenciji France -Press istraživači su pomogli identificirati i pronaći Platza putem adrese na razglednici. Platz, koji je imao 20 godina u to vrijeme, bio je na izletu s grupom prijatelja prirode kada je bacio bocu u Baltičko more.

U Dubrovniku pronađena poruka u boci, traži se autorica!

Stotinu godina kasnije, genealoška istraživanja u Berlinu pomogla su locirati Platzovu unuku, sada 62 - godišnju Angelu Erdmann. Prošli tjedan, Erdmann je dobila bocu nakon posjete međunarodnom pomorskom muzeju u Hamburgu u Njemačkoj.

'Bio je to prilično dirljiv trenutak', izjavila je za AFP Erdmann, 'suze su se slijevale niz moje obraze'.

Iako Angela nikada nije upoznala djeda, koji je umro 1946. godine pomoću starih obiteljskih albuma otkrila je mnogo toga što nije znala o njemu. Saznala je da je Platz bio socijaldemokrat te da je volio čitati.

Razglednica i boca će biti izložene u međunarodnom pomorskom muzeju, a nakon toga, stručnjaci će pokušati dešifrirati ostatak Platzove poruke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene