Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA-ine fotografije

FOTO Dramatični dokaz velikih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izveštaju NASA-e stoji da je proces 'nestajanja' Aralskog jezera započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su razmjeri katastrofe tek sada u potpunosti vidljivi.

Aralsko jezero, nekada četvrto po veličini na svijetu, gotovo je u potpunosti presušilo. Zorno to prikazuju i NASA-ine fotografije.

Zbog irigacije, odnosno navodnjavanja, došlo je do procvata pustinje, što bi u konačnici moglo dovesti do potpunog uništenja velikog jezera, piše portal io9.

Na fotografijama NASA-e se može vidjeti promjena tijekom posljednjih 15 godina.

Sovjetski Savez je 60-ih godina prošlog stoljeća počeo s velikim projektom navodnjavanja u sušnim ravnicama Kazahstana, Uzbekistana i Turkmenistana. Efekt navodnjavanja je bio takav da je pustinja procvjetala, ali je navodnjavanje u potpunosti uništilo Aralsko jezero. Upravo to i dokazuju snimke satelita NASA-e koji su zabilježili ovu promjenu.

Zašto se poznati futurist nada da nećemo otkriti tragove života na Marsu? 'Mrtve stijene i beživotan pijesak bi me oraspoložili'

Pročitajte i ovo Rudnik u Kazahstanu u kojem se dogodio požar Radnici evakuirani Užas u rudniku: U požaru poginula najmanje 21 osoba, za mnogima se još traga Slika nije dostupna Projekt iz sovjetskog doba Kazahstanski predsjednik bi preusmjerio sibirske rijeke

U izveštaju NASA-e stoji da je proces 'nestajanja' Aralskog jezera započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su razmjeri katastrofe tek sada u potpunosti vidljivi. Sve zajednice i ribari koji su živjeli od ovog jezera, propale su. Voda je postala zagađena pesticidima i gnojivima, što uz prašinu od poljoprivrednih kemikalija, predstavlja ozbiljan problem po zdravlje ljudi. Zbog isušivanja jezera, ljeta su postala toplija, a zime hladnije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene