Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U izveštaju NASA-e stoji da je proces 'nestajanja' Aralskog jezera započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su razmjeri katastrofe tek sada u potpunosti vidljivi.


Aralsko jezero, nekada četvrto po veličini na svijetu, gotovo je u potpunosti presušilo. Zorno to prikazuju i NASA-ine fotografije.

Zbog irigacije, odnosno navodnjavanja, došlo je do procvata pustinje, što bi u konačnici moglo dovesti do potpunog uništenja velikog jezera, piše portal io9.

Na fotografijama NASA-e se može vidjeti promjena tijekom posljednjih 15 godina.

Sovjetski Savez je 60-ih godina prošlog stoljeća počeo s velikim projektom navodnjavanja u sušnim ravnicama Kazahstana, Uzbekistana i Turkmenistana. Efekt navodnjavanja je bio takav da je pustinja procvjetala, ali je navodnjavanje u potpunosti uništilo Aralsko jezero. Upravo to i dokazuju snimke satelita NASA-e koji su zabilježili ovu promjenu.

Zašto se poznati futurist nada da nećemo otkriti tragove života na Marsu? 'Mrtve stijene i beživotan pijesak bi me oraspoložili'

Vezani članci Led u jezeru Prirodni fenomen iznenadio šetače, pogledajte što ih je dočekalo na jezeru Promjena stila Platili profesionalcu da im promijeni stil, pogledajte je li im se isplatilo

U izveštaju NASA-e stoji da je proces 'nestajanja' Aralskog jezera započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su razmjeri katastrofe tek sada u potpunosti vidljivi. Sve zajednice i ribari koji su živjeli od ovog jezera, propale su. Voda je postala zagađena pesticidima i gnojivima, što uz prašinu od poljoprivrednih kemikalija, predstavlja ozbiljan problem po zdravlje ljudi. Zbog isušivanja jezera, ljeta su postala toplija, a zime hladnije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju