Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali preživjele

Evo što se događa s našim mozgom kad misli da ćemo umrijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se zapravo događa s nađim mozgom u trenucima kad nam cijeli život preleti pred očima?

Znanstvenici su otkrili što se događa u našem mozgu u trenucima u kojima mislimo da ćemo umrijeti. Studija je provedena na putnicima zrakoplova koji je iznad Atlantika ostao bez goriva. Zaključak je sljedeći: jedan traumatičan događaj u našem životu pojačava naša sjećanja i iskrivljava percepciju čak i godinama nakon dotičnog događaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Studiju su vodili znanstvenici s Instituta Baycrest nad putnicima leta Transat 236 koji je u kolovozu 2001. godine imao dramatično slijetanje na otočić u Azorima.

Ljude koji su se nalazili u tom zrakoplovu znanstvenici su tri godine testirali kako bi vidjeli kakva su im sjećanja na taj događaj. Također su ih tražili da se prisjete i događaja od 11. rujna 2001. te jednog neutralnog događaja.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Mozak je posebnim žilama povezan s imunološkim sustavom

Zaboravljate sve više stvari? Jedna žena je otkrila kako si možete pomoći

Magnetska rezonanca je pokazala da su sjećanja na njihovu traumu, kao i na događanje 11. rujna, aktivirali regiju mozga zaduženu za emocionalnu memoriju. To uključuje amigdalu, hipokampus te medijalni frontalni i medijalni stražnji dio mozga.

Znanstvenici su zapravo bili iznenađeni kako su putnici, bez obzira imali PTSP ili ne, reagirali na događaje iz 11. rujna u koje nisu bili direktno upleteni. Njihovo iskustvo učinilo ih je osjetljivijima na neka druga negativna iskustva.

'Svega se sjećaju kao da je bilo jučer iako se dogodilo prije više od jednog desetljeća', kaže voditeljica studije dr. Daniela Palombo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene