Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što se zapravo događa s nađim mozgom u trenucima kad nam cijeli život preleti pred očima?


Znanstvenici su otkrili što se događa u našem mozgu u trenucima u kojima mislimo da ćemo umrijeti. Studija je provedena na putnicima zrakoplova koji je iznad Atlantika ostao bez goriva. Zaključak je sljedeći: jedan traumatičan događaj u našem životu pojačava naša sjećanja i iskrivljava percepciju čak i godinama nakon dotičnog događaja.

Vezani članci Teška nesreća u Novoj Gradiški - 6 Ovako izgleda unutrašnjost kuće nakon što je u njoj sinoć završio automobil. Policija otkrila detalje nesreće Strah i trepet (Foto: thechive.com) - 16 Prestravili ih prizori, provjerite jeste li hrabriji od njih

Studiju su vodili znanstvenici s Instituta Baycrest nad putnicima leta Transat 236 koji je u kolovozu 2001. godine imao dramatično slijetanje na otočić u Azorima.

Ljude koji su se nalazili u tom zrakoplovu znanstvenici su tri godine testirali kako bi vidjeli kakva su im sjećanja na taj događaj. Također su ih tražili da se prisjete i događaja od 11. rujna 2001. te jednog neutralnog događaja.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Mozak je posebnim žilama povezan s imunološkim sustavom

Zaboravljate sve više stvari? Jedna žena je otkrila kako si možete pomoći

Magnetska rezonanca je pokazala da su sjećanja na njihovu traumu, kao i na događanje 11. rujna, aktivirali regiju mozga zaduženu za emocionalnu memoriju. To uključuje amigdalu, hipokampus te medijalni frontalni i medijalni stražnji dio mozga.

Znanstvenici su zapravo bili iznenađeni kako su putnici, bez obzira imali PTSP ili ne, reagirali na događaje iz 11. rujna u koje nisu bili direktno upleteni. Njihovo iskustvo učinilo ih je osjetljivijima na neka druga negativna iskustva.

'Svega se sjećaju kao da je bilo jučer iako se dogodilo prije više od jednog desetljeća', kaže voditeljica studije dr. Daniela Palombo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook