Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako izgleda fuj...

Ne znate što biste s pljesnivom hranom? Ne morate sve baciti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hranu koja na sebi ima plijesan obično bacate? Nema potrebe da to radite sa svom pljesnivom hranom.

Liječnici otkrivaju koje namirnice možemo konzumirati i nakon što se na njima primila plijesan. Sigurno je jesti pojedine pljesnive namirnice, otkrili su stručnjaci za BBC, prenosi Mirror.

Pročitajte i ovo Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije Grmolike sorte - 1 mijenja se klima Umjesto krušaka, jabuka i šljiva uzgajivači se okreću novim kulturama

Kruh s malim količinama bijele i plave plijesni još se može spasiti, ali budući da se lako može proširiti, morat ćete odrezati cijeli centimetar ispod plijesni, a ostalo možete pojesti.

Kruh morate baciti ako ima narančastu, žutu ili crnu plijesan. One mogu biti štetne i od njih bi vas mogao boljeti trbuh.

Plijesan s džema možete odstraniti žlicom, a dobro je odstranite i još koji centimetar ispod plijesni kako biste bili sigurni da ste izvadili sve spore. Takav džem može se jesti.

Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kisika koji bi dopustio plijesni da se razvija. Da biste ipak bili sigurni, možete odrezati i koji centimetar više.

Postupate li pravilno s perilicom rublja? Jer, moglo bi biti opasno!

Većina voća je sigurna nakon što ste odstranili plijesan, jer njihova kiselost sprječava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka jako pljesniva, najbolje da je bacite.

Pazite, plijesan na jabukama može biti veoma opasna jer može proizvesti toksin. Ukoliko primijetite plijesan na jabuci, najbolje da je bacite.

Evo koju hranu treba baciti nakon što na njoj primijetite plijesan:
- Meki sir, poput brie i mozarelle.

- Povrće nakon što postane sluzavo, poput krastavca.

- Pljesnive orašaste plodove i sjemenke. Plijesan na orašastim plodovima može biti otrovno i 'sjesti' na jetru te uzrokovati rak.

- Meso - nije vjerojatno da će na njemu nastati plijesan, ali može se pojaviti bakterija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene