Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski znanstvenici tvrde da postoje dokazi ljubavi između čovjeka i psa. Kažu da razina hormona oksitocina raste kod čovjeka i psa kad se druže.


Postoje biokemijski dokazi ljubavi između čovjeka i psa. Japanski znanstvenici otkrili su da razina hormona oksitocina, čije lučenje osnažuje vezu roditelja i djece, raste kod čovjeka i psa kad se druže, a naročito kada gledaju jedno drugom u oči, piše Sciencemag.org.

Vezani članci Psi dobili društvo Psi dobili društvo, ali izgleda da nisu baš oduševljeni prinovama Psi i koronavirus - 3 Jedni treniraju, drugi se uljepšavaju: Ovi kućni ljubimci možda mogu otkriti koronu, no svejedno im treba briga i njega

Istraživanje je pokazalo da je tijekom tisuća godina suživota čovjeka i psa razvijen instiktivni mehanizam vezanja.

Hormonom oksitocin koji raste pri njihovom zajedničćkom druženju, proizvodi se u hipotalamusu i luči ga hipofiza. Upravo taj hormon igra ulogu u emotivnim vezama.

Neodoljivo: Majmunčić prigrlio štence kao svoje, ljubio ih i češkao

'Oksitocin ima mnogo pozitivnih učinaka na ljudsku psihologiju i fiziologiju', rekao je voditelj istraživanja Takefumi Kikusui, profesor na japanskom sveučilištu Azabu.

Nakon druženja vlasnika s psom znanstvenici su utvrdili značajna povećanja koncentracije oksitocina u urinu - kod nekih i 300 posto, dok se takav skok koncentracije nije utvrdio u slučajevima druženja s mladim vukovima koji su odrasli uz čovjeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook