Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petak su mnogi proveli raspravljajući o boji jedne bijelo-zlatne, odnosno crno-plave haljine.


Ako niste naletjeli na fotografiju haljine koja je svojom bojom zbunila ljude diljem svijeta, dio ste (sretne) manjine.

Vezani članci Plava boja - 6 TEST: Provjerite koliko dobro prepoznajete nijanse boja, možete li pročitati sve riječi? Nepoznati počinitelj razbio vrata na klinici Nikole Gabrića POGLEDAJTE SNIMKU Željeznom šipkom razbijao vrata i prozore na klinici Nikice Gabrića

Petak je, naime, mnogima prošao u raspravi je li sporna haljina bijelo-zlatna ili plavo-crna, a stručnjaci tvrde - da smo svi u pravu. Doktor Paul Knox sa Sveučilišta u Liverpoolu tvrdi da boja nije nešto što stvarno postoji. Postoje, kaže, različite valne duljine svjetlosti koje vidimo, ali boja je nešto što izmišljamo u našim glavama.

'Naše oko susreće se sa svjetlošću različitih valnih duljina koja zatim potiče nekoliko različitih puteva koji procesiraju te različite valne duljine. To je ono što mozak interpretira kao boju', objasnio je, prenosi Mirror.

Međutim situacija se komplicira zbog primjerice uređaja na kojem gledamo fotografiju, rasvjete pod kojom je gledamo i onoga što se događa u našoj glavi, odnosno naših očekivanja.

Test o kojem bruji cijeli internet: Koje boje je ova haljina?

'Različiti ljudi mogu promatrati jednu te istu stvar, pogotovo ako je fotografija prikazana na monitoru ili mobilnom uređaju, i tvrditi da vide različite stvari', kaže.

Inače, fotografija haljine u kratkom roku je postala viralna. Nju je jedna mama planirala nositi na vjenčanje svoje kćeri. Postala je zanimljiva i slavnim osobama poput Kim Kardashian i Julianne Moore koje su je komentirale na svojim Twitter profilima, a za sve one koji do sada nisu naišli na informaciju o tome koje je stvarno boje - riječ je o crno-plavoj haljini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook