Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici NASA- inog Goddard instituta za svemirska istraživanja, stvorili su materijal koji je deset puta crniji od najcrnije crne boje na svijetu! Izrađen je od vodikovih nanocjevčica na titanu, ali pravo je pitanje zašto NASA-i uopće treba ovakav materijal?


Odgovor na ovo pitanje je i više nego zanimljiv! Naime, kada bude obrađen, novi materijal biti će korišten kako bi se njime 'presvukle' kamere i teleskopi u svemiru!

>> FOTO: NASA izgradila bazu na Mjesecu?

>> VIDEO: Otkriće E.T.-ja, koje to nije

Vezani članci Slika nije dostupna Zašto je snijeg bijele boje? Slika nije dostupna Proizvedena nova crna koja se 'ne vidi'

Trenutno ovi instrumenti koriste NASA- inu Z306 boju, koja je izrađena tako da smanjuje kontaminaciju fotonima, apsorbirajući lutajuća svjetla. No, kako tvrde iz NASA-e, ovo svjetlo ima 'čudnu potrebu da remeti rad instrumenata i ugrožava mjerenja koja se vrše u svemiru'.

Crnije ne može

No, čini se da Z306 nije dovoljno crn za NASA-u! Inače, čak je 40 posto podataka uhvaćenih svemirskim kamerama neiskoristivo zbog zagađivanja svjetlom, ali sa novom 'da ne može crnije' bojom, stvari se mijenjaju.

Naime, novi materijal apsorbira 99.5 posto svjetla u sićušnim prazninama između cijevi, te tako dramatično smanjuje svjetlosnu kontaminaciju. Materijal je blizu završne faze obrade, te se NASA nada da će ga u skorijoj budućnosti moći koristiti u svojim novim projektima.