Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Back in black'

Izumili 10 puta crnju od najcrnje boje na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici NASA- inog Goddard instituta za svemirska istraživanja, stvorili su materijal koji je deset puta crniji od najcrnije crne boje na svijetu! Izrađen je od vodikovih nanocjevčica na titanu, ali pravo je pitanje zašto NASA-i uopće treba ovakav materijal?

Odgovor na ovo pitanje je i više nego zanimljiv! Naime, kada bude obrađen, novi materijal biti će korišten kako bi se njime 'presvukle' kamere i teleskopi u svemiru!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstveno objašnjenje Zašto je snijeg bijele boje? Slika nije dostupna Izgleda kao crna rupa Proizvedena nova crna koja se 'ne vidi'

>> FOTO: NASA izgradila bazu na Mjesecu?

>> VIDEO: Otkriće E.T.-ja, koje to nije

Trenutno ovi instrumenti koriste NASA- inu Z306 boju, koja je izrađena tako da smanjuje kontaminaciju fotonima, apsorbirajući lutajuća svjetla. No, kako tvrde iz NASA-e, ovo svjetlo ima 'čudnu potrebu da remeti rad instrumenata i ugrožava mjerenja koja se vrše u svemiru'.

Crnije ne može

No, čini se da Z306 nije dovoljno crn za NASA-u! Inače, čak je 40 posto podataka uhvaćenih svemirskim kamerama neiskoristivo zbog zagađivanja svjetlom, ali sa novom 'da ne može crnije' bojom, stvari se mijenjaju.

Naime, novi materijal apsorbira 99.5 posto svjetla u sićušnim prazninama između cijevi, te tako dramatično smanjuje svjetlosnu kontaminaciju. Materijal je blizu završne faze obrade, te se NASA nada da će ga u skorijoj budućnosti moći koristiti u svojim novim projektima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene