Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dopola popušena cigara Winstona Churchilla, koju je ostavio u pepeljari 1941. godine, prodana je za više od 5000 eura.


Britanski premijer iz razdoblja 2. svjetskog rata, koji je glasio za strastvenog pušača, ostavio je cigaru zbog hitnog sastanka vlade koji je sazvan nakon dolaska nacista do Lenjingrada.

Cigaru je 22. kolovoza 1941. godine, našla spremačica dok je čistila ured. Desetak centimetara dugački opušak poklonila je kasnije prijateljici, s posvetom na 'jednu od najvećih osoba svih vremena u Engleskoj', napisanoj na službenom papiru sjedišta britanskog premijera – Downing street 10.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Maclju položio vijenac pred zajedničkom grobnicom pokraj spomen-crkve Muke Isusove Plenković i Medved položili vijence u Maclju: "Prisjećamo se tisuća koji su u kolonama smrti ubijani bez suda i zatrpani bez groba" Slika nije dostupna Cigara koju je do pola popušio Winston Churchill na aukciji prodana za visoku cijenu

Nakon njezine smrti, 'suvenir' s urezanim Churchilovim imenom je oporučno pripao jednom rođaku, čiji su nasljednici sada odlučili profitirati na 'liku i djelu' popularnog britanskog političara.

Opušak je prodan anonimnom kupcu, a aukcioner je izjavio da su zaradili puno više nego što su očekivali.

U studenom prošle godine je posuda za maslac, koju je Churchill koristio kao pepeljaru, prodana za više od 4800 eura.