Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBUDITE TIJELO

Buđenje organizma uz Renatu Sopek i Aktivnu Hrvatsku

PR
PR PR
Aktualno Galerija PR PR Foto: PR PR PR Foto: PR PR PR Foto: PR PR PR Foto: PR +2 PR Galerija 1/7 >>
Obzirom da se već duže vrijeme nalazimo u razdoblju ograničenog kretanja i smanjene tjelesne aktivnosti zasigurno je da takav način života može ostaviti loše posljedice na naš zdravstveni status

Generalni partner projekta Aktivna Hrvatska je HEP, a Renata Sopek nas uz vodstvo predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Marina Dadića vodi kroz trening koji će probuditi tijelo.

Pročitajte i ovo PR Aktivna Hrvatska Više od 150 građana Siska i Banije šalje poruku o potrebi redovne tjelesne aktivnosti PR Aktivna Hrvatska Brojni Dubrovčani vježbali na jubilarnom treningu Aktivne Hrvatske

Emisiju Aktivna Hrvatska svakog dana možete pogledati na linku.

Važno je zbog toga svakodnevno skupljati minute u danu koje imaju u sebi neki oblik tjelesne aktivnosti. Je li to korištenje stepenica u zgradi, a ne toliko lifta ili parkiranje osobnog automobila na parkingu koji je udaljeniji od radnog mjesta ili stana u kojem živimo, na vama je. Međutim, mora nam biti poznato da svaki oblik tjelesne aktivnosti, pa bila to i malo duža šetnja može pozitivno djelovati na zdravlje. Znanstvene spoznaje govore da je u velikoj mjeri često trening mišićne jakosti taj koji je presudan želimo li zdraviji mišićni i lokomotorni sustav.

PR PR (Foto: PR)

Možemo si postaviti nekoliko pitanja, prije svega zašto ga raditi? Odgovor je jednostavan, zato što su mišići ti koji nas pokreću tijekom cijelog dana te moramo voditi brigu o njima. Iduće pitanje može biti kada ga raditi? Ukoliko izvodimo kratke treninge jakosti i aktivacije mišićnog sustava možemo ih izvoditi svakodnevno, a budući da su nam tijela kao što smo na početku naveli uspavana zbog manjka aktivnosti sigurno je da svakodnevno možemo napraviti izvrstan trening buđenja organizma sa nekoliko lakih i jednostavnih vježbi. Isto tako, možemo si postaviti pitanje kako i gdje ga raditi? Odgovor je uz našu dobru volju i maštovitost. Masa vlastitog tijela je savršeni uteg i opterećenje, boce pune vode mogu biti bučice koje nalazimo u teretanama, a štrik za vješanje rublja može biti konop kojeg preskačemo u dnevnoj sobi. Dakle, izvrstan trening jakosti možemo napraviti i kod kuće bez ili s nekim rekvizitima koje možemo naći u stanu ili kući, a on izvrsno djeluje na zdravstveni status koji nam je narušen. Tim Aktivne Hrvatske vam donosi nekoliko jednostavnih vježbi bez dodatnog opterećenja koje svakodnevno možete izvoditi u kući, a koje služe za aktivaciju i buđenje mišića koji nažalost ponekad spavaju i time nose niz problema koji negativno utječu na našu kvalitetu života.

Aktivna Hrvatska ove će godine edukacije provoditi u Sisku, Vodicama, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, Poreču i Zagrebu. TV emisiju Aktivna Hrvatska možete gledati na Sportskoj TV. Partneri su Hrvatska liječnička komora, Decathlon, Merkur osiguranje, Mivela – voda s kojom možete sve, Biotrening, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma te Falkensteiner Hotel&Spa Iadera.

Trening za buđenje organizma

1. DEAD BUG

U ležanju na leđima pružite obje ruke prema natrag te obje noge prema naprijed. Tijekom pokreta zadržite aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite kroz 8 ponavljanja.

  PR PR (Foto: PR)

2. BOČNI PLANK JEDNA NOGA GORE

U poziciji bočnog izdržaja na podlaktici jednu nogu podignite prema gore te zadržite navedenu poziciju. Tijekom izvedbe ove vježbe cijelo vrijeme držite kralježnicu u neutralnom položaju te aktivirajte mišiće trupa i gluteusa. Poziciju zadržite 15 sekundi svaka strana kroz 2 serije.

  PR PR (Foto: PR)

3. SKLEK JEDNA NOGA GORE

Izvedite sklek na način da vam je jedna noga podignuta od podloge. Tijekom skleka zadržite aktivne mišiće trupa i gluteusa. Vježbu ponovite 10 ponavljanja kroz 2 serije.

  PR PR (Foto: PR)

4. JEDNONOŽNI ČUČANJ SA STRAŽNJOM NOGOM NA POVIŠENJU

Tijekom izvedbe jednonožnog čučanja ne dozvolite koljenu da odlazi prema unutra te ga ne gurajte ispred prstiju. Vježbu izvodite u umjerenom tempu te kad odlazite prema dolje udahnite i na kraju odlaska prema gore, u početnu poziciju izdahnite. Ovu vježbu ponovite po 5 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije.

PR PR (Foto: PR)

5. JEDNONOŽNI ČUČANJ

Stanite na povišenje te se jednom nogom spustite u jednonožni čučanj. Kao i prethodnu vježbu čučanj izvodite u umjerenom tempu ne dozvoljavajući koljenu da ide prema unutra te naprijed. Vježbu ponovite po 5 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije.

PR PR (Foto: PR)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene