Obzirom da se već duže vrijeme nalazimo u razdoblju ograničenog kretanja i smanjene tjelesne aktivnosti zasigurno je da takav način života može ostaviti loše posljedice na naš zdravstveni status

Galerija


Generalni partner projekta Aktivna Hrvatska je HEP, a Renata Sopek nas uz vodstvo predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Marina Dadića vodi kroz trening koji će probuditi tijelo.

Vezani članci Aktivna Hrvatska - 1 Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Aktivna Hrvatska pozivaju na radionicu Aktivna Hrvatska - 1 Zadrani su unatoč nevremenu i pandemiji odradili Body Empathy trening Aktivne Hrvatske

Emisiju Aktivna Hrvatska svakog dana možete pogledati na linku.

Važno je zbog toga svakodnevno skupljati minute u danu koje imaju u sebi neki oblik tjelesne aktivnosti. Je li to korištenje stepenica u zgradi, a ne toliko lifta ili parkiranje osobnog automobila na parkingu koji je udaljeniji od radnog mjesta ili stana u kojem živimo, na vama je. Međutim, mora nam biti poznato da svaki oblik tjelesne aktivnosti, pa bila to i malo duža šetnja može pozitivno djelovati na zdravlje. Znanstvene spoznaje govore da je u velikoj mjeri često trening mišićne jakosti taj koji je presudan želimo li zdraviji mišićni i lokomotorni sustav.

PR
PR (Foto: PR)

Možemo si postaviti nekoliko pitanja, prije svega zašto ga raditi? Odgovor je jednostavan, zato što su mišići ti koji nas pokreću tijekom cijelog dana te moramo voditi brigu o njima. Iduće pitanje može biti kada ga raditi? Ukoliko izvodimo kratke treninge jakosti i aktivacije mišićnog sustava možemo ih izvoditi svakodnevno, a budući da su nam tijela kao što smo na početku naveli uspavana zbog manjka aktivnosti sigurno je da svakodnevno možemo napraviti izvrstan trening buđenja organizma sa nekoliko lakih i jednostavnih vježbi. Isto tako, možemo si postaviti pitanje kako i gdje ga raditi? Odgovor je uz našu dobru volju i maštovitost. Masa vlastitog tijela je savršeni uteg i opterećenje, boce pune vode mogu biti bučice koje nalazimo u teretanama, a štrik za vješanje rublja može biti konop kojeg preskačemo u dnevnoj sobi. Dakle, izvrstan trening jakosti možemo napraviti i kod kuće bez ili s nekim rekvizitima koje možemo naći u stanu ili kući, a on izvrsno djeluje na zdravstveni status koji nam je narušen. Tim Aktivne Hrvatske vam donosi nekoliko jednostavnih vježbi bez dodatnog opterećenja koje svakodnevno možete izvoditi u kući, a koje služe za aktivaciju i buđenje mišića koji nažalost ponekad spavaju i time nose niz problema koji negativno utječu na našu kvalitetu života.

Aktivna Hrvatska ove će godine edukacije provoditi u Sisku, Vodicama, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, Poreču i Zagrebu. TV emisiju Aktivna Hrvatska možete gledati na Sportskoj TV. Partneri su Hrvatska liječnička komora, Decathlon, Merkur osiguranje, Mivela – voda s kojom možete sve, Biotrening, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma te Falkensteiner Hotel&Spa Iadera.

Trening za buđenje organizma

1. DEAD BUG

U ležanju na leđima pružite obje ruke prema natrag te obje noge prema naprijed. Tijekom pokreta zadržite aktivne mišiće trbuha. Vježbu ponovite kroz 8 ponavljanja.

 

PR
PR (Foto: PR)

2. BOČNI PLANK JEDNA NOGA GORE

U poziciji bočnog izdržaja na podlaktici jednu nogu podignite prema gore te zadržite navedenu poziciju. Tijekom izvedbe ove vježbe cijelo vrijeme držite kralježnicu u neutralnom položaju te aktivirajte mišiće trupa i gluteusa. Poziciju zadržite 15 sekundi svaka strana kroz 2 serije.

 

PR
PR (Foto: PR)

3. SKLEK JEDNA NOGA GORE

Izvedite sklek na način da vam je jedna noga podignuta od podloge. Tijekom skleka zadržite aktivne mišiće trupa i gluteusa. Vježbu ponovite 10 ponavljanja kroz 2 serije.

 

PR
PR (Foto: PR)

4. JEDNONOŽNI ČUČANJ SA STRAŽNJOM NOGOM NA POVIŠENJU

Tijekom izvedbe jednonožnog čučanja ne dozvolite koljenu da odlazi prema unutra te ga ne gurajte ispred prstiju. Vježbu izvodite u umjerenom tempu te kad odlazite prema dolje udahnite i na kraju odlaska prema gore, u početnu poziciju izdahnite. Ovu vježbu ponovite po 5 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije.

PR
PR (Foto: PR)

5. JEDNONOŽNI ČUČANJ

Stanite na povišenje te se jednom nogom spustite u jednonožni čučanj. Kao i prethodnu vježbu čučanj izvodite u umjerenom tempu ne dozvoljavajući koljenu da ide prema unutra te naprijed. Vježbu ponovite po 5 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije.

PR
PR (Foto: PR)