Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako se u vama krije matematički genijalac, aktivirajte svoje male sive stanice i okušajte se u dokazivanju ovog teorema.


Teksaški bankar i samouki matematičar Andrew Beal nudi milijun dolara onome tko uspije dokazati matematičku pretpostavku koju je on otkrio prije 20 godina.

Vezani članci Nagrada za Tvoje lice zvuči poznato - 2 NovaTV u finalu za prestižnu svjetsku nagradu zahvaljujući video najavi za šestu sezonu showa ''Tvoje lice zvuči poznato'' Andrija Jarak Informativni program Nove TV dobio zahvalnicu Građevinskog fakulteta za izvještavanje o potresu

Radi se o njegovom dokazu jednog od najpoznatijih matematičkih teorema tzv. Fermatovog posljednjeg teorema koji glasi da ne postoje pozitivni cijeli brojevi a, b i c takvi da aⁿ+ bⁿ= cⁿ gdje je n prirodan broj veći od 2.

>> U 15 minuta 'stvorili' super matematičare

Bealova pretpostavka je da ako su a, b, c i n pozitivni cijeli brojevi, a n je uvijek veći od 2 onda je Fermatov teorem moguć ako a, b i c imaju zajednički faktor

Iako malo boljim matematičarima na prvi pogled ovaj problem samoobjašnjiv i ne pretjerano kompliciran, praksa je pokazala da je dokazivanje ove matematičke zavrzlame gotovo pa nemoguća misija.

Slobodno se i vi okušate u rješavanju ovog problema, tko zna, možda ćete uskoro biti bogatiji za milijun dolara.

Detaljnije o ovom matematičkom zadatku, kao i milijunskoj nagradi, doznajte na službenoj stranici američkog matematičkog društva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook