Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strujom na mozak

U 15 minuta 'stvorili' super matematičare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pronašli način kako znatno poboljšati matematičke sposobnosti kod čovjeka, a za to im je bilo potrebno samo 15 minuta rada.

Otkrili su da ako stimuliraju mozak jedva primjetnim puštanjem struje u njega, mogu poboljšati matematičke sposobnosti pojedinaca, a taj efekt može potrajati i punih šest mjeseci. Za stimuliranje mozga koristili su neintruzivnu metodu poznatu kao transkranijalna stimulacija istosmjernom strujom (TDCS).

Pročitajte i ovo Ilustracija preživjela pokušaj ubojstva? 80-godišnjakinja cijeli život ima iglu od tri centimetra u mozgu: "Takvi incidenti nisu bili rijetki u vrijeme gladovanja" Slika nije dostupna Od genijalke s Oxforda do prostitutke za 130 funti na sat

>> Američka vojska želi neprijateljima 'spržiti' mozak

na taj način znanstvenici sa sveučilišta Oxford slali su blagu električnu struju kroz lubanju u parentalni režanj mozga, koji je zadužen za obradu brojeva, piše popsci.com. pacijenti koji su sudjelovali u testiranju trebali su naučiti nove simbole koji predstavljaju brojeve, a dok su bili pod utjecajem TDCS-a, pokušali su i organizirati te brojeve.

Efekt traje i do šest mjeseci

Otkriveno je da su znatno bolje obavljali taj zadatak pod utjecajem TDCS-a, a isti rezultat zabilježen je i šest mjeseci nakon stimuliranja strujom. Ono što struja radi, jest da utječe na živce u mozgu da brže reagiraju i na taj način omogućavaju lakše učenje novih informacija.

U sljedećem krugu testiranja, isti sistem isprobati će se na pacijentima s ispodprosječnom matematičkom sposobnosti. Znanstvenici s Oxforda nadaju se kako će uspjeti napraviti uređaj kojim bi se na lagan način upotrebljavala metoda TDCS-a. Time bi se možda moglo pomoći gotovo 20 posto svjetske populacije, koja ima ispodprosječne matematičke sposobnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene