Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su pronašli način kako znatno poboljšati matematičke sposobnosti kod čovjeka, a za to im je bilo potrebno samo 15 minuta rada.


Otkrili su da ako stimuliraju mozak jedva primjetnim puštanjem struje u njega, mogu poboljšati matematičke sposobnosti pojedinaca, a taj efekt može potrajati i punih šest mjeseci. Za stimuliranje mozga koristili su neintruzivnu metodu poznatu kao transkranijalna stimulacija istosmjernom strujom (TDCS).

Vezani članci Upisne kvote i loši rezultati maturanata - 5 Istražili smo hoće li fakulteti spuštati kriterije: "Problem je jer upisujemo studente koji realno ne mogu završiti fakultet" Prosječne ocjene mature su - trojka Matematika na državnoj maturi strah i trepet, gotovo trećina maturanata ne položi ispit

>> Američka vojska želi neprijateljima 'spržiti' mozak

na taj način znanstvenici sa sveučilišta Oxford slali su blagu električnu struju kroz lubanju u parentalni režanj mozga, koji je zadužen za obradu brojeva, piše popsci.com. pacijenti koji su sudjelovali u testiranju trebali su naučiti nove simbole koji predstavljaju brojeve, a dok su bili pod utjecajem TDCS-a, pokušali su i organizirati te brojeve.

Efekt traje i do šest mjeseci

Otkriveno je da su znatno bolje obavljali taj zadatak pod utjecajem TDCS-a, a isti rezultat zabilježen je i šest mjeseci nakon stimuliranja strujom. Ono što struja radi, jest da utječe na živce u mozgu da brže reagiraju i na taj način omogućavaju lakše učenje novih informacija.

U sljedećem krugu testiranja, isti sistem isprobati će se na pacijentima s ispodprosječnom matematičkom sposobnosti. Znanstvenici s Oxforda nadaju se kako će uspjeti napraviti uređaj kojim bi se na lagan način upotrebljavala metoda TDCS-a. Time bi se možda moglo pomoći gotovo 20 posto svjetske populacije, koja ima ispodprosječne matematičke sposobnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju