Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snaga morskih struja

Boca s porukom doplutala od Floride do Irske u 16 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bacanje u more boca s porukama - praktičan način podučavanja učenika o snazi morskih struja, koji primjenjuje srednjoškolski profesor Ethan Hall iz Melbournea na Floridi, nedavno je dobio uvjerljivu potvrdu kada je stigla e-mail poruka iz Irske.

Poruka u boci, bačena 22. travnja 2009. u Atlantski ocean oko 20 nautičkih milja izvan Port Canaverala na Floridi, kao dio godišnjeg razrednog projekta, u kolovozu je nađena na obali ribarskog sela Kilbaha, na vrhu poluotoka Loop Head u Irskoj, udaljenom 3720 milja, izvijestio je u utorak dnevni list Florida Today.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaboravio na volan VIDEO Evo što se dogodi kad se u vožnji tipka na mobitel! Slika nije dostupna Priča dobila nastavak Poruka u boci: Ušće Neretve postalo mjesto radnje jedne vrlo zanimljive priče

Do tada je najudaljenija od 150 boca koje su Hallovi učenici bacili u zadnje četiri godine, nađena na Rhode Islandu, blizu New Yorka. Golfska struja putuje sjeverno uz Atlantsku obalu i dijeli se na dio koji ide južno prema zapadnoj Africi i drugi koji ide na sjever prema Velikoj Britaniji.

Boca je 'provela oko 16 mjeseci plutajući preko Atlantika', rekao je Hall. 'Ja sam znao zafrkavati učenike da će naći irskog prijatelja za dopisivanje, ili pak djevojku ili dečka u Maroku, ali to se nije dogodilo u ove četiri godine. Tako da je ovo stvarno bilo uzbudljivo', dodao je.

Vijest o nalasku boce došla je e-mailom od Stephena Flannerya iz Athlonea u Irskoj. Flannery je rekao da je njegov 17-godišnji sin Adam, našao zelenu, gumenim čepom zatvorenu bocu tijekom obiteljskog odmora u kolovozu u selu Kilbaha. 'Molim vas, ne bacajte ovo natrag u vodu', piše u poruci u kojoj se moli nalaznika da pošalje pismo ili e-mail profesoru Ethanu Hallu, s datumom i mjestom nalaska, te s brojem boce.

Bocu s brojem '08-116' bacio je Hallov bivši učenik Corey Swearingen, koji je danas brucoš na studiju financija Sveučilišta Atlantic na Floridi. Za list Florida Today izjavio je kako želi posjetiti Europu i Keatingh's pub u irskom selu Kilbaha, gdje će biti izložena njegova boca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene