Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ je o komunikacijskoj tehnologiji koja koristi spektar vidljivog svjetla za prijenos podataka.


Ukoliko ste osoba kojoj golema internetska brzina puno znači u životu, razumjet ćemo ako vas na trenutak ulovi želja da puknete od zavisti.

Vezani članci Dopisivanje, ilustracija Ljubavna idila 58-godišnjakinje završena u - policiji: ''Američki vojnik u Siriji'' obećao zbog nje doći u Hrvatsku, a kada mu je uplatila 15.000 eura, nije se pojavio Online razočaranja (Foto: brightside.me) Naručile odjeću preko interneta i dobile stvari koje ne bi iskoristile ni kao krpe za pod

Naime, građani i gosti Dubaija uskoro će se prvi na svijetu moći služiti novinom koju nazivamo Li-Fi (Light Fidelity), komunikacijskom tehnologijom koja koristi spektar vidljivog svjetla za prijenos podataka.

U prijevodu, tamošnji će ljudi po sekundi moći skidati nama trenutačno nezamislivu gomilu podataka, otprilike 24 gigabajta po sekundi.

Eurostat: Korisnici interneta u Hrvatskoj imaju najviše sigurnosnih problema u EU-u

Veza će se prenositi kroz ulične svjetiljke (samo jedna svjetiljka stoji tisuću dolara!), a gradska vlasti vjeruju da će prva faza postavljanja biti dovršena već do kraja godine.

Priči dodajmo i to da će Li-Fi minimalizirati mogućnost gubitka podataka tijekom prijenosa, ali i da će podatke biti puno teže presresti nekome zlonamjernom.