Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od iduće godine svi srednjoškolci u Zagrebu imati besplatne udžbenike, a ministar Mornar naglasio kako svi trebaju financirati udžbenike.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Dok neki gradovi svojim učenicima poklanjaju nove udžbenike, a neki sufinanciraju troškove, neki ipak nisu te sreće. Još uvijek veliki broj gradova i županije nije u mogućnosti ponuditi svojim građanima i stanovnicima, uz besplatno obrazovanje, besplatnu literaturu.

Vezani članci Milan Bandić (Dnevnik.hr) Bandić ne odustaje od smjene Blaženke Divjak: ''Ako premijer tolerira ministricu koja krši zakon, to je njegov problem'' Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Divjak: "Imamo garanciju premijera da će i udžbenici izbornih predmeta biti besplatni"

Cijene udžbenika se iznimno razlikuju, čak i kada je riječ o istim razredima, u istom gradu, ali različitim školama. Sve ovisi o cijenama udžbenika izdavača, ali i dodatnim materijalima koje učitelji biraju.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je kako su najavljene pojedine zakonske izmjene osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja proistekle iz činjenice da je financiranje u Hrvatskoj, što se tiče tih razina obrazovanja, jako neujednačeno.

Novinarka Dnevnika Nove TV, istražila je nedavno i razlike u cijeni udžbenika. Tako naprimjer udžbenik i radna bilježnica iz matematike za treći razred osnovne škole u jednoj školi u istoj županiji stoje 97 kuna, a u drugoj 125. Skuplje ili jeftinije - ovisi o izdavaču kojeg je škola odabrala. To je 28 kuna razlike za samo jedan predmet.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će od iduće godine svi srednjoškolci u Zagrebu imati besplatne udžbenike, a ministar Mornar naglasio kako svi trebaju financirati udžbenike svojim osnovnoškolcima i srednojoškolcima.

U Temi dana Vas pitamo - Trebaju li svi dobiti besplatne udžbenike?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook