Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaka treća žena u EU žrtva je nekoga od oblika nasilja.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Nasilje nad ženama danas je raširena pojava u društvu, a primjera nasilja ima na svakom koraku, nema pravila koji je profil nasilnika. Prema riječima Ivane Sučić, voditeljica Sigurne kuće u Vukovaru, među nasilnicima ima neobrazovanih osoba koje su vrlo često i loše situirane, ali i onih obrazovanih i financijski stabilnih.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako biste vi reagirali da svjedočite nasilju? Slika nije dostupna 'Iskoristi pravo na život bez nasilja'

'Zlostavljanja ima u svim društvima, u svim slojevima. Ono se događa svima. Žrtve obiteljskog nasilja su i naše susjede, prijateljice, majke, kćeri…', rekla je Sučić dodajući kako je potrebno širiti svijest o nasilju kao lošem obrascu u društvu kao i da svi zajedno treba da budemo aktivniji u suzbijanju nasilja.

U deset godina ubijeno je 300 žena od strane supruga, partnera ili nekog člana obitelji, istaknula je Sučić napominjući kako se nasilje lako prepoznaje, posebno ono fizičko, kao i da uz fizičko razlikujemo psihičko, seksualno, verbalno i ekonomsko nasilje. Ukazala je kako žene vrlo često odustaju od prijava doživljenoga nasilja radi ''lošeg sustava',' ali i jer ostaju bez podrške obitelji i okolice.

Hrvatska: U zadnjih deset godina nasilni partneri ubili 300 žena

'Imamo niz čudnih primjera. Tako je jedna osoba kažnjena s 250 kuna kazne jer je šakom u glavu udarila suprugu pred kućom što je vidjelo i više svjedoka. Zamijetili smo i problem kada je riječ o ženama strankinjama koje su se udale za hrvatske državljane i žive u Hrvatskoj.

Kod slučajeva obiteljskog nasilja one su nepovoljnom položaju kao strankinje s privremenim boravkom. Nemaju pravo prijave na HZZ-e kao ni na dječji doplatak. Najčešće se ne uspijevaju zaposliti pa ostaju bez djece. Mnoga prava su im uskraćena. Ako se odluče za povratak u svoju matičnu državu moraju tražiti pristanak bivšeg supruga da povedu i djecu ili bi u suprotnom bili optuženi međunarodnu otmicu djeteta', rekla je Sučić. (Agencija VLM)

Čini li društvo dovoljno da bi se spriječilo nasilje?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook