Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To je i tvoja stvar

Zašto u Hrvatskoj ne postoji više grupa za podršku ženama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informacije i podrška - dvije najvažnije stvari koje su u startu potrebne žrtvama obiteljskog nasilja.

Internetska stranica www.sigurnomjesto.hr mogla bi biti prva stanica izlaska iz kruga nasilja. Tamo se može naći popis i kontakti svih institucija koje vam mogu pomoći na bilo koji način- od bolnica i sudova pa sve do skloništa i savjetovališta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje Slika nije dostupna To je i tvoja stvar Godišnje je u Hrvatskoj silovano 2.000 žena, a prijavljenih stotinjak!

Ništa lakše, zar ne? Klik, klik, klik - spas. Naravno da nije sve tako jednostavno, nažalost… Na području cijele Hrvatske devetnaest je organizacija civilnog društva registrirano kao skloništa ili savjetovališta, ali se u tek njih sedam može naći psihološka i pravna pomoć. I sve to na gotovo 19 tisuća žrtvi nasilja godišnje, od kojih 12 tisuća čine žene. Ni blizu dovoljno.

Godišnje je u Hrvatskoj silovano 2.000 žena, a prijavljenih stotinjak!

Usporedbe radi, u Hrvatskoj postoji jedna ženska soba za žrtve seksualnog nasilja, a prema riječima članice te sobe Maje Vukmarić Rajter trebalo bi ih biti barem 11, odnosno po jedna na 250 tisuća žena. Ruralne sredine su za početak osuđene “samo” na SOS telefone.

‘Žene po deset puta budu u sigurnoj kući, dođu, malo se odmore, predahnu, naspavaju se, malo se požale pa ih se pažljivo sluša, i onda se opet vrate nasilniku jer nemaju zapravo kamo’, tvrdi Sarnavka. Pitanje se nameće samo od sebe - zašto je to tako? Zašto nema više grupa za podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja?

Država voli više surađivati s moćnima nego s nemoćnima i onima koji nemaju prava. Država još uvijek nije smanjila svoje troškove, a štedi na svim kategorijama socijalno ugroženih građana i očito ne postoji politička volja da se ozbiljno pristupi rješavanju ovog problema’, upozorava Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., dok pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ovu gorku istinu potkrjepljuje šokantnim podatkom:

Županije izdvajaju od 0.1 do 0.6 posto financijskih sredstava svog budžeta na godišnjoj razini za financiranje pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.’

Dakle, niti jedan posto brige za gorući problem koji se zove nasilje u obitelji. Obitelj je pojam ljubavi, nježnosti i sigurnosti, mjesto gdje nasilju ne bi smjelo biti mjesta. Ali očito ga ima i previše. Žalosno, ali istinito.

Žalosno, ali istinito je i to da za ovakvu vrstu podrške Hrvatska još uvijek više novaca dobiva iz europskih projekata nego iz “vlastitog džepa”, iako sve manje jer se smatra da je to obaveza države. “Jedini” problem je što nitko ne poduzima prvi korak.

‘Država mora sustavno riješiti problem nasilja ne samo financiranjem sigurnih kuća nego prvenstveno programima prevencije. Treba se spriječiti svaka mogućnost nasilja kroz odgojno- obrazovni sustav, a tek onda voditi računa o tome da se ženama koje ipak žive u nasilju osigura izlazak iz tog kruga nasilja, ‘ zaključuje Sarnavka.

Roditelji u zatvoru: U Novskoj prodali kćer za šest tisuća eura!

Kad žene i dođu do neke od tih grupa ispostavi se da je to rješenje kratkog vijeka. Istraživanje iz 2010. pokazalo je da žene žrtve kao najgoru instituciju za pomoć na prvo mjesto stavljaju Centar za socijalnu skrb gdje, kako kažu, ne dobivaju sve potrebne informacije i gdje se ne štite njihova prava. Sigurna kuća koja zvuči tako moćno, sigurna je najviše godinu dana.

Uz skloništa na pojedinim županijskim sudovima postoje i odjeli za podršku žrtvama i svjedocima obiteljskog nasilja gdje se žrtvama olakšavaju stresne situacije i svjedočenja na sudu, pružaju informacije o kaznenim postupcima i emocionalna podrška.

Potrebno je učiniti veliki korak u stvaranju okruženja u kojem do nasilja neće niti doći jer će se u startu znati da je to nešto što je loše i neprihvatljivo, a za to je potrebna edukacija od malih nogu, ali i ona koja će senzibilizirati ljude koji već rade sa žrtvama nasilja da ispravno i pravedno postupaju.

Cijelu reportažu možete pročitati na Otvorenom.

'To je i tvoja stvar'

U tijeku je kampanja 'To je i tvoja stvar' kojom se želi ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj. U kampanji će se pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od 17. do 25. studenog aktivno se obrađuju problemi žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazne i prakse kažnjavanja.

Svi koji podržavate akciju i želite poslati poruku: Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku, možete kampanju pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar. Jer na kraju dana, to nas se svih tiče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene