Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je plan racionalizacije hrvatskog bolničkog sustava koji bi trebao omogućiti ukupne uštede od 400 milijuna kuna.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Unutar četiri regije (sjeverna i središnja, istočna, zapadna i južna) Hrvatska će imati 31 bolnicu u četiri kategorije s jasno definiranim djelatnostima. Iako su za 21 od 31 bolnice predviđene funkcionalne integracije, neće biti otpuštanja zdravstvenog osoblja, a nastojat će se ujednačiti radno opterećenje liječnika i popunjenost kapaciteta, tvrdi ministar.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute" Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu

Forsirat će se razvoj dnevnih bolnica i kreveta za dugotrajno liječenje i palijativu, dok se broj akutnih smještajnih kapaciteta smanjuje, poručio je Ostojić istaknuvši da liječenje u dnevnim bolnicama, u odnosu na skupe akutne kapacitete, u trogodišnjem razdoblju može generirati i 50-postotne uštede.

Ostojić: Kasnim s prezentacijom 18 dana, ali realno, kasnimo 20 godina...

Svaka regija imat će jedan ključni klinički bolnički centar (Osijek, Zagreb, Rijeka, Split), a predviđena je i povećana mobilnost osoblja, tako da će vrhunski liječnici jednom do dva puta tjedno odlaziti u županijske bolnice kako bi i pacijenti u manjim sredinama dobili vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Funkcionalna integracija bolnica, naglašava ministar Ostojić, znači već veću mobilnost osoblja. Uprave tako povezanih bolnica se ne ukidaju, ali će se smanjiti broj članova uprava, rekao je ministar. Sanacija bolnica trajat će još dvije godine, nakon čega će osnivači odlučiti hoće li funkcionalno povezane bolnice i organski spojiti.

Što vama najviše smeta u hrvatskom zdravstvu?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook