Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na javnoj tribini povodom objave izvješća Europske komisije o pravosuđu u Europskoj uniji, mogla su se čuti mnoga mišljenja.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI! 

Istraživanje o stanju pravosuđa u EU ukazuje da Hrvatska na tom polju ima niz problema koje treba riješiti.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednica je istodobno tražila ostavku premijera i sazivanje sjednice vlade. Što mislite o tome? Slika nije dostupna Kako će surađivati premijer i predsjednica?

Unatoč svim primjedbama koje se uglavnom odnose na način istraživanja i neujednačenost pravosudnih sustava u raznim zemljama Unije činjenica je da građani nisu zadovoljni stanjem hrvatskog pravosuđa, istaknuo je jučer na tribiji ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Kao glavni pravosudni problem ministar je naveo 'sustav odgovornosti' koji po njegovu mišljenju leži u sudbenoj vlasti što ima najviše utjecaja na izbor sudaca, ali i predsjednika sudova.

Prosječno trajanje sudskog slučaja u EU je 272 dana, a u Hrvatskoj 450

S ministrom se, međutim, po tom pitanju nije složio predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, koji je 'famom' nazvao tvrdnju da je Hrvatska po broju sudaca, u odnosu na broj stanovnika, među vodećima u Europi.

Njemačka i Velika Britanija, primjerice, među suce ne broje niže sudsko osoblje koje, iako ne odlučuje u kompleksnijim predmetima, donosi niz jednostavnijih presuda. Nije se složio niti s ministrovom tvrdnom da je Hrvatska u europskom vrhu po sredstvima koja izdvaja za pravosuđe, jer u sudske budžete ulaze i naknade za vještake te odvjetnike po službenoj dužnosti, koje bi se, smatra trebale plaćati iz zasebnog fonda.

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin podsjetio je da je Hrvatska na nekim pravosudnim području, kao što je primjerice kazneno sudovanje, napravila ogroman napredak.

Što vi mislite, mogu li hrvatski sudovi biti učinkovitiji?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook