Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječ je o drugom nebeskom tijelu koje je pronađeno daleko iza Plutona u sustavu za koji se vjerovalo da je pust.


Američki znanstvenici otkrili su ružičasti zaleđeni patuljasti planet u najudaljenijem dijelu Sunčeva sustava oko 12 milijarda kilometara od Sunca.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Posljednje otkriće hrvatskih znanstvenika moglo bi utjecati na razvoj antitumorskih i antivirusnih terapija Ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Otkriće koje obećava: Znanstvenici pronašli način za onesposobljavanje širenja stanica raka

To je drugo nebesko tijelo pronađeno daleko iza Plutona u bespućima sustava za kojeg se vjerovalo da je pust. Do sada je jedino bilo poznato da se u tom dijelu sustava skriva patuljasti planet uočen 2003. i nazvan Sedna po eskimskoj mitološkoj božici koja je stvarala morske stvorove Arktika.

FOTO U dalekom svemiru otkrivena paklena inačica Zemlje

Novo tijelo "2012 VP113" otkriveno je uz pomoć nove opreme na zemaljskom teleskopu u Čileu. Znanstvenici zaslužni za otkriće su Scott Sheppard iz Carnegie instituta za znanost u Washingtonu i Chad Trujillo sa zvjezdarnice Gemini na Havajima. Trujillo je bio u timu koji je otkrio Sednu. Otkriće je opisano u časopisu Nature.

Poput Sedne i VP je malen patuljasti planet, a nadimak mu je Biden po američkom potpredsjedniku čija funkcija na engleskom ima kraticu VP. Promjera je oko 450 kilometara što znači da je upola manji od Sedne. Na njemu je temperatura oko minus 250 stupnjeva Celzija.

Za razliku od crvene i sjajne Sedne novi planet je bljeđi i ružičast zbog čega ga je i bilo teže otkriti. Za usporedbu Zemlja je promjera 12.700 kilometara i 149 milijuna kilometara od Sunca.

Otkriće zbog kojeg će se preispitivati neke teze

Astronomi kažu kako će ovo otkriće voditi u preispitivanje teza da je taj dio Sunčeva sustava pust, a Sheppard i Trujillo procjenjuju da bi se na području perifernog dijela Sunčeva sustava tzv. unutarnjeg Oortova oblaka mogle nalaziti tisuće nebeskih tijela.

VIDEO Tajne Jupitera: 'Ovo NISTE trebali vidjeti'

"Ta tijela nisu jedinstvena. Tamo vani ih je ogroman broj", kaže Sheppard.

Sedna i VP uočeni su dok su bili najbliže Suncu što je omogućilo sunčevim zrakama da ih pogode i da se sjaj vrati na Zemlju i uoči teleskopima.

Astronomi otkrili smrvljeni asteroid prepun vode

VP je trenutno treće najudaljenije tijelo u Sunčevu sustavu nakon patuljastih planeta Erisa i Sedne. Ima ekscentričnu ovalnu orbitu koja ga može odvesti na udaljenost od čak 67 milijarda kilometara od Sunca. Treba mu oko četiri tisuće godina da se okrene oko Sunca.

Sedna kruženjem po svojoj orbiti može otići na udaljenost od čak 135 milijarda kilometara od Sunca.