Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puna vitamina A

Znanstvenici napravili super-bananu, iznutra je narančaste boje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremaju se ljedska testiranja super-obogaćene i genetski proizvedene banane, koja bi trebala poboljšati živote milijuna Afrikanaca. Testiranjem bi se trebalo utvrditi kako nova super banana utječe na razinu vitamina A u ljudskom tijelu.

Projektom znanstvenika planira se do 2020. godine uzgajati specijalne sorte banane u Ugandi, koja bi bila obogaćena alfa i beta karotenom, koje ljudsko tijelo pretvara u vitamin A. Te banane se trenutno šalju u SAD te se očekuje i skorašnji početak testiranja na ljudima u trajanju od šest tjedana, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća Slika nije dostupna Pogled u 2030. Evo na što se klade Bill i Melinda Gates!

"Dobra znanost može napraviti veliku promjenu ovdje, obogaćivanjem domaćih uroda, poput banana iz Ugande, pro-vitaminom A i pružajući širomašnoj i loše prehranjenoj populaciji nutricionistički bogatu hranu", istaknuo je australski profesor James Dale, šef projekta.

Nakon ovoga, banane više nećete gledati istim očima!

Sveučilište za tehnologiju Queenslanda, čiji je to projekt, podržava i fundacija Billa i Melinde Gates. Prvim pravim rezultatima znanstvenici se nadaju do kraja tekuće godine.

"Posljedice manjka vitamina A su teške za 650.000 do 700.000 djece diljem svijeta koja umiru... svake godine dok još najmanje 300.000 njih oslijepi", istaknuo je profesor Dale.

Znanstvenici su rješenje problema vidjeli u obogaćivanju glavnog izvora prehrane. Modificirana banana bi izvana izgledala jednako, dok iznutra više ne bi bila uobičajene, već više narančaste boje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene