Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaposlenici Facebooka imali su 'glavnu lozinku' putem koje su mogli pristupati profilima svih korisnika.


Tako su mogli čitati njihove privatne poruke te su neki čak dobili otkaz zbog 'njuškanja' po privatnim profilima. Danas se puno govori o privatnosti na Facebooku, kršenju prava korisnika ove društvene mreže i dijeljenju njihovih osobnih informacija, no s obzirom kakva je situacija bila na početku, ipak se može zaključiti da su postavke privatnosti korisnika puno bolje nego u prvim godinama.

Naime, jedna od prvih zaposlenica Zuckerbergove kompanije Katerine Losse objavila je knjigu nazvanu 'The Boy Kings: A Journey Into the Heart of the Social Network' u kojoj je otkrila brojne tajne Facebooka, a jedna od njih jest da je na početku postojala glavna lozinka s kojom su zaposlenici Facebooka mogli pristupati profilima svih korisnika na ovoj društvenoj mreži.

Facebook potpisao sporazum o privatnosti

Bilo je potrebno samo znati korisničko ime osobe čiji profil želite pregledati i upisati tu lozinku te bi nakon toga mogli gledati sve informacije koje su pisali na ovoj društvenoj mreži i poruke koje su razmjenjivali s drugim korisnicima.

Iako su zaposlenici Facebooka za pristup tuđim profilima morali biti unutar zgrade Facebooka (tako da opasnosti da ova lozinka procuri i da je druge osobe iskoriste nije bilo), Losse kaže da se iznenadila kada su joj bez problema saopćili tu lozinku za pristup svim profilima, bez ikakve provjere o tome da li je ona pouzdana osoba – kaže da je ona mogla biti neka 'luda uhoda' koja će pregledavati tuđe osobne podatke i poruke, a o tome nitko nije vodio računa.

'Facebook će nestati do 2020. godine'

Koliko je ona upoznata, ova je lozinka najmanje dva puta iskorištena na 'krivi način' te su dvije osobe dobile otkaz zbog toga. Sigurnosne mjere s godinama su poboljšane pa s vremenom više nitko nije mogao koristiti ovu lozinku prije nego je dokazao da je zaposlenik Facebooka, a naknadno se više nije mogla koristiti ta lozinka nego neke druge i puno sigurnije mjere pristupa profilima.

Od ostalih vijesti vezanih uz Facebook, ova je kompanija dijelu korisnika postavila @facebook.com mail adresu kao glavni mail u korisničkim postavkama na Facebooku (bez ikakvog znanja korisnika) tako da ćemo sve informacije koje smo do sada dobivali u naš mail inbox, sada dobivati kao poruku na Facebook Messengeru. Ovu je opciju jednostavno promijeniti u korisničkim postavkama na profilu, no problem se nalazi u tome da su izmjene došle bez ikakvog znanja korisnika tako da mnogi neće niti znati za ove promjene.

Facebook testira i još jednu opciju – Find Friends Nearby koja će korisnicima omogućiti pronalaženje prijatelja koji se nalaze u njihovoj blizini tako da ćemo putem nje moći vidjeti da li se u blizini nalaze naši prijatelji s Facebooka i, ako želimo, jednostavno ih kontaktirati i naći se s njima.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.