Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poravnanje planeta Zemlje i Marsa sa Suncem, za NASA-ine znanstvenike idućeg mjeseca značit će kratki proljetni godišnji odmor.


Idućeg mjeseca, Sunce će se naći točno između Zemlje i Marsa te tako onemogućiti kvalitetnu komunikaciju NASA-inih timova s roverima i satelitima na Crvenom planetu i u njegovoj orbiti. Za NASA-ine znanstvenike to su dobre vijesti i povod za planiranje kraćeg proljetnog odmora, prenosi popsci.com.

Vezani članci Zapaljiva kombinacija - 14 OPREZ! Male stvari mogu izazvati velike probleme, držite ih podalje od sunčevih zraka Slika nije dostupna FOTO Nova fotografija s Marsa otvorila brojna pitanja

>> Curiosity pronašao tragove: Mars je nekoć bio pogodan za život!

Svakih otprilike 26 mjeseci, Zemlja i Mars se nalaze jedno nasupro drugome u odnosu na Sunce, koje se tako nađe točno između njih. Znanstvenici to zovu solarnim poravnjanjem Marsa, a ono što se tada događa su velike smetnje u komunikaciji sa satelitima i roverima koji se nalaze na tom planetu. Podaci koji pristižu su kompromitirani, netočni ili nepotpuni i tu nema lijeka, pa u NASA-i to znači da treba jednostavno pričekati da nebesko poravnanje prođe, kako bi se moglo dalje normalno nastaviti s poslom.

Ipak, nije svako solarno poravnanje Marsa isto, odnosno ne nalaze se Zemlja i Mars u svakom tom poravnanju na jednakoj udaljenosti, međusobno ili u odnosu na Sunce.

Kako bi u NASA-i spriječili bilo kakve probleme ili komplikacije u vođenju rovera Curiosity i Opportunity, prekinut će im slati naredbe između 9. i 26. travnja. Isto će biti i s komunikacijom između NASA-e i njezinih satelita u orbiti Marsa.

Nakon perioda proljetnog odmora, znanstvenike će dočekati oko 50 gigabita raznoraznih podataka sa satelita i rovera na Marsu. S odmora će ravno opet u žižu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook