Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dominira Usain Volt!

U Velikoj Britaniji održava se 'robotska Olimpijada'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roboti se natječu u nogometu, košarci, hodanju/trčanju, maratonu i dizanju DVD-a, a glavna zvijezda je singapurski Usain Volt

Osim Olimpijade koja je nedavno završena i paraolimpijskih igara, u Velikoj Britaniji (u Bristolu) u kolovozu se održava još jedno zanimljivo 'sportsko' natjecanje – FIRA RoboWorld Cup. Na ovoj 'robotskoj Olimpijadi' sudjeluje rekordan broj ekipa do sada (26 ekipa iz različitih svjetskih zemlja), a natječu se u igrama poput nogometa (koji je i među robotima najpopularniji sport), košarke, hodanja/trčanja i dizanja utega, odnosno dizanja DVD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Dobrodošli u pakao' Prosvjed policije u Riju uoči Olimpijade: Ovdje niste sigurni, nemamo ni plaće ni - WC papira! Slika nije dostupna Show program VIDEO Kada najmoćniji čovjek svijeta upozna slavnijeg od sebe

Budućnost je ovdje: Zatvore u Južnoj Koreji čuvat će – roboti!

Na stranicama BBC-a kažu da i robotski svijet ima svog Usaina Bolta (čak je i nazvan Usain Volt) koji obara rekorde te da on dolazi iz Singapura – ovaj robot ne trči na sto metara, već se natječe u disciplini hodanja tri metra naprijed i nazad. Do sada je rekord u ovoj disciplini iznosio 42 sekunde, no singapurski Bolt ovu je dionicu prešao za samo 31 sekundu i sada u finalu očekuje ekipu s fakulteta iz Plymoutha.

Dok se na klasičnoj Olimpijadi trži maraton od 42 km, ovo je natjecanje prilagođeno robotima koji moraju 'pretrčati' dionicu od 42 metra, pri čemu je iznimno bitna podloga na kojoj će se roboti kretati (stol, parket, tepih).

U Japanu počeo prvi robotski maraton

Jedno od zanimljivijih natjecanja jest dizanje utega, odnosno dizanje DVD-a. Jedan od organizatora ovog natjecanja, dr. Guido Herrmann rekao je novinarima BBC-a da trenutni svjetski rekord u dizanju DVD-a iznosi 89 DVD-a, 'što je odličan rezultat za tako male robote', a neki su modeli na treningu već podigli sto DVD-a tako da bi i u ovoj disciplini mogao biti oboren novi svjetski rekord.

Ovo se natjecanje održava još od 1996. godine, a Herrman kaže da se svi natjecatelji moraju pridržavati najvažnijeg pravila – svi roboti moraju biti autonomni. Dakle, kada počne natjecanje ljudi, odnosno 'treneri' robota više ih ne smiju dirati.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene