Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPERACIJE BUDUĆNOSTI

VIDEO Pogledajte kako će hrvatski neurokirurzi operirati pomoću ROBOTA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski kirurzi predstavili su inovativni tehnološki projekt koji spaja neurokirurgiju i robotiku. I to ravno iz operacijske sale.

Poslovno-inovacijska agencija (BICRO), Klinička bolnica Dubrava i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavili su projekt 'Primjena robota u neurokirurgiji - RONNA (RObotic Neuro-NAvigation)'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekonstrukcija Vlade Ako je ovo smjena radi smjene, onda od svega neće biti ništa Slika nije dostupna 'Problem s rezultatima' 'Rekonstrukcija vlade bi mogla dati nove poticaje, mogućnosti i ideje'

>> VIDEO Oni će ići vašim tijelom i liječiti vas!

Javnosti je po prvi put predstavljena RONNA, kliničko ispitivanje robotske primjene u neurokirurgiji u realnom okruženju operacijske sale. Zanimljivo je kako se čitavim sustavom zapravo može upravljati putem tableta ili smartphone uređaja, bez kompromitiranja sterilnih uvjeta u operacijskoj sali.

Predstavljanju projekta nazočili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji su se i sami uvjerili u inovativnost i preciznost sustava RONNA.

Budućnost neurokirurgije nije zamjena ljudi, već asistencija ljudima, rečeno je na predstavljanju projekta. Za početak, robot će asistirati i neće se zasad baviti invazivnim zahvatima, oni će biti prepušteni neurokirurgu.

Iako u svijetu daljinski navođeni (teleoperatorski) roboti već obavljaju kirurške operacije, ovdje je riječ o razvoju aplikacija i alata koji bi omogućili strojevima da samostalno obavljaju određene pomoćne zahvate, pri čemu bi kirurg u konačnici bio onaj koji izvodi zadnji korak.

Roboti u ljudskoj okolini

Robotski sustav omogućava uporabu u različitim neurokirurškim operacija poput stereotaktičkih zahvata gdje je nužna velika točnost, operacijama neurotraume, operacijama tumora mozga i mozgovnih ovojnica, u operacijama na kralješnici kao i rekonstruktivnim operacijma čeljusti i lica zbog mogućnosti točnog prepoznavanja odnosa anatomskih struktura u prostoru.

Projekt ima za cilj razvoj inteligentnih upravljačkih algoritama, softvera za vizijske sustave, alate i naprave potrebne za izvođenje tih kirurških zahvata. Naime, suvremeni roboti, opremljeni brojnim senzorima i kamerama, mogu djelovati u ljudskoj okolini bez opasnosti da nekoga ozlijede.

Tri milijuna kuna

Precizno navođeni vizijskim sustavima roboti mogu
osigurati preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruke. Sve to onda rezultira kvalitetnijim operativnim zahvatom i manjom traumom pacijenta i bržim oporavkom, što u konačnici smanjuje troškove liječenja.

Projekt RONNA financiran je kroz BICRO program TEST - razvoj inovativnih tehnologijskih projekata u akademskoj zajednici, u vrijednosti od tri milijuna kuna. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene