Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maleni i precizni

VIDEO Oni će ići vašim tijelom i liječiti vas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imati mikro robota u oku, koji popravlja oštećeno tkivo i liječi, možda zvuči jezovito, ili poput neke vrste borgovske tehnologije (Zvjezdane staze), no danas je to stvarnost.

Znanstvenici iz Züricha su napravili gotovo mikroskopske robote, s ciljem da posluže kao pomoć pri vrlo osjetljivim kirurškim zahvatima. Ti mikroroboti imaju sićušnu iglu na uvlačenje, a sami su promjera jedbe četvrtine milimetra, što je ekvivalent debljini četiri vlasi kose. Mikrobot je dakle tanak kao oštrica krirurškog skalpela i jednako oštar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjeno troje ljudi Napadač iz Züricha mrtav, policija ga identificirala i obustavila potragu Slika nije dostupna Osumnjičeni u bijegu PANIKA U ZÜRICHU Napadač pucao po ljudima, dvoje ranjenih u teškom stanju

>> Imate probleme sa sinusima? OVO bi vas moglo zanimati!

Obzirom na veličinu mikrobota, kirurški zahvati pomoću njega mogli bi biti gotovo neintruzivni te svakako s minimalnim ožiljcima. No, postoji i jedna mana, a ta je da je robot premalen da bi nosio izvor napajanja ili pogon na sebi, prenosi Mashable.

Kako bi zaobišli taj problem, znanstvenici su razvili sustav kojeg su nazvali 'OctoMag', koji koristi niz elektromagneta oko glave pacijenta kako bi napajale mikrobota. Pojačavanjem magnetskog polja u pojedinim magnetima, pomiče se i robot unutar tijela.

Sustav još uvijek nije spreman za testiranje na ljudima, no napravljen je prvi set eksperimenata te tehnologije na oku. Znanstvenici međutim smatraju kako mjesta za napredak ima te žele unaprijediti čitav sustav i dodatno smanjiti veličinu mikrobota, možda čak u nanobota.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene