Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja pohvalila se svojim novim tehnološkim uspjehom - prvim smartphoneom proizvedenim u toj zemlji.


Sjeverna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja u svijetu, predstavila je uređaj za koji tvrdi da je multifunkcionalni telefon domaće proizvodnje, prenosi u utorak KCNA, službena novinska agencija te zemlje.

Vezani članci Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, doznalo se u prigodi posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una tvornici proteklog vikenda, izvijestila je agencija. KCNA dodaje da je vođa tijekom posjeta informiran o 'karakteristikama, kvaliteti i pakovanju mobilnog telefona Arirang'.

Analitičari pak misle da se ovaj pametni telefon, koji se koristi Googleovim operativnim sustavom Android, najvjerojatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje.

>> Misterij smartphonea: Za koji se odlučio Kim Jong Un?

Na fotografijama koje je objavila agencija vide se radnici koji pregledavaju i pakiraju telefone, ali se ne vide proizvodne trake.

Neki analitičari ističu da će vlasti ovim telefonom moći bolje pratiti razgovore građana.

Premda Sjevernokorejci žive u najzatvorenijoj zemlji u svijetu, informacijske tehnologije nisu im potpuna nepoznanica.

Gospodarski razvoj u Sjevernoj Koreji moguć je samo ako ne ugrožava komunistički režim gdje se vlast već tri naraštaja prenosi s oca na sina, od osnivača dinastije Kim il-Sunga do danas njegova unuka Kim Jong-Una.

Intranet, dostupan u veoma maloj mjeri, odsječen je od svijeta i objavljuje samo informacije koje odobri vlast. Pravi internet je namijenjen samo eliti od najviše tisuću ljudi. No 95 posto stanovništva nema mobitela niti intraneta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook