Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Watson stiže na telefone!

Revolucija: Stižu najpametniji telefoni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
IBM želi snagu superračunala Watson iskoristiti na mobilnim uređajima - tek ćemo tada moći reći da su telefoni zaista postali 'pametni'.

Kada je Apple predstavio svoj glasovni pomoćnik Siri, opisali su ga kao magičan alat koji 'razumije' što korisnici iPhonea žele pa tako ako upitate Siri da li trebate ponijeti kišobran, dobit ćete odgovor o vremenskoj prognozi za taj dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvijezda Harry Pottera Zlostavljanje kolega Emmu Watson otjeralo s fakulteta Slika nije dostupna Zvijezda Harrya Pottera FOTO: Emma Watson je zaljubljena?

U Bloombergu kažu da bi u budućnosti naša komunikacija s telefonima trebala biti puno 'pametnija' pa bi nam oni mogli pomoći u davanju medicinske dijagnoze ili bi, npr. mogli pomoći poljoprivrednicima i reći im koje je najbolje mjesto za uzgoj nekog povrća ili slično.

VIDEO: Superračunalo zasad pametnije od ljudi

Naime, istraživači u IBM-u pokušavaju pronaći način da sposobnosti koje ima superračunalo Watson (poznato po tome što je pobijedilo najbolje natjecatelje kviza 'Izazov') prenesu i na mobilne uređaje koji bi nam u budućnosti mogli davati odgovore na puno kompleksnija pitanja od vremenske prognoze ili gdje se nalazi najbliža pizzerija.

Bernie Meyerson, IBM-ov predsjednik inovacija tako kaže da bi, kada poljoprivrednik 'upita' svoj telefon o najboljem mjestu za uzgoj povrća, mobilni Watson u jako kratkom vremenu 'dao odgovor baziran na lokaciji na kojoj se nalazi, povijesnim trendovima i znanstvenim studijama'.

Nova verzija ovog super računala, nazvana 'Watson 2.0' na kojoj u IBM-u trenutno rade, trebala bi biti dovoljno energetski učinkovita da bi se mogla koristiti i na pametnim telefonima i tabletima te bi mogla revolucionalizirati uporabu smartphonea. Na Bloombergu kažu da trenutna verzija Watsona koristi procesorsku snagu šest tisuća stolnih računala te da, iako se većina procesiranja događa u podatkovnom centru, Watson aplikacija za pametne telefone trošila bi previše energije da bi se danas mogla upotrebljavati na telefonima.

Osim prevelike potrošnje energije, problem u razvoju ovakve aplikacije za pametne telefone nalazi se i u činjenici što bi Watson trebao puno 'mehaničkog učenja' kako bi postao pouzdan asistent na telefonima, a trebat će unaprijediti tehnologiju prepoznavanja govora i fotografija.

Jedna od budućih primjena Watsona bit će i u medicini pa će ovo računalo, kažu u IBM-u, u budućnosti toliko dobro razumjeti onkologiju da će savjetovati doktore oko dijagnoza i lijekova koje trebaju preporučiti pacijentima. Tako bi nam, pored svih trenutnih funkcija za koje nam koriste telefoni (za razgovore, poruke, mailove, fotografiranje, surfanje internetom i slično), smartphonei u budućnosti mogli davati i medicinske savjete.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene