Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Felix Kjellberg napustio je fakultet, prodavao hot dogove i snimao šaljive videozapise koje je objavljivao na YouTubeu, a danas je najveća zvijezda ovog video servisa na kojem zarađuje milijune dolara


Fakultetsko obrazovanje mladog Šveđanina Felixa Kjellberga nije dugo trajalo – nastavu je pohađao jako kratko te je, umjesto na predavanjima, većinu vremena provodio za računalom, igrajući igre i snimajući videozapise svojih (smiješnih) komentara tih igara. Nakon što je napustio fakultet i razmišljao 'kako će dalje u životu', Kjellberg je prodavao peciva i hot dogove, ali je nastavio snimati videozapise svog komentiranja (i glupiranja) koje je 2009. godine počeo objavljivati na svom kanalu na YouTubeu.

Milijunaši s interneta: Ovo su najveće zvijezde YouTubea

Vezani članci Prosvjed u Švedskoj 01 Finska odgodila lokalne izbore, a u Stockholmu i Beču održani prosvjedi zbog mjera protiv korone Švedska policija u stanu azilanta koji je ozlijedio sedam osoba - 3 Tri izbodene žrtve bore se za život, građani su zabrinuti: "Ovdje sam odrastao i nikada nisam doživio nešto slično"

Prvo ih je objavljivao kao PewDie, no kada je izgubio lozinku otvorio je novi račun te je od tada njegovo internetsko ime PewDiePie. Razloge njegovog uspjeha mnogima je teško shvatiti, no tijekom godina on je stekao pravu vojsku obožavatelja (njegov račun na YouTubeu ima više od 27 milijuna pretplatnika koji su njegove videozapise pogledali skoro pet milijardi puta) koja uživa u videozapisima u kojima igra igre i komentira ih na specifičan način – doslovno radi što mu padne na pamet pa viče, psuje, pjeva itd.

Usprkos velikoj popularnosti, PewDiePie nema previše vremena za medije i intervjue, no nedavno je pristao porazgovarati s novinarima Wall Street Journala koji su ga predstavili široj javnosti kao jednu od najvećih zvijezda YouTubea. On im je rekao kako se cijelo vrijeme opušta i zabavlja, a ekipa s WSJ-a dodaje da pri tome zarađuje nevjerojatne svote novca – oko 4 milijuna dolara godišnje od reklama, od čega je većina novca čisti profit.

S ovakvim ponašanjem on ne bi mogao uspjeti u tradicionalnim medijima, no zato internet obožava osobe koje imaju 'jaku osobnost i jedinstven karakter' kakav ima ovaj Šveđanin kojeg mnogi njegovi pratitelji i pretplatnici smatraju najboljim virtualnim prijateljem i provode sate i sate gledajući ga kako igra i komentira.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je, potpuno nesvjesno, Felix Kjellberg počeo uvelike utjecati na tržište video igara jer igre koje on igra (pa čak i ako mu se ne sviđaju pa ih kritizira) brzo postanu popularne među milijunima korisnika te neki smatraju da i on nosi dio zasluge za popularnost Flappy Birda – kojeg su mnogi skinuli nakon što su vidjeli video 'Flappy Bird – nemojte igrati ovu igru' kojeg je objavio ovaj mladić.

Obogatite se na YouTubeu!

Također, upravo zbog njega develeoperi su počeli razvijati igre koje nisu samo zabavne za igranje, već i za gledanje tako da ih osobe poput Kjellberga mogu igrati, a milijuni njegovih pratitelja gledati.

Većini ljudi koja pogleda videozapise koje PewDiePie objavljuje na svom kanalu na YouTubeu i dalje nije jasno kako je ovaj mladić postao ovako popularan, no bez obzira na razloge, on je zaludio milijune svojih 'virtualnih prijatelja' koji uživaju u njegovim videozapisima i posjećuju njegov kanal, a on uživa i zabavlja se i pri tome okreće milijune dolara.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook