Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucanje kao iz video igre

Precizna i jako opasna: Američka kompanija razvila 'pametnu pušku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pametna puška opremljena je naprednim tehnologijama koje omogućuju precizno ciljanje i pucanje te dijeljenje tog sadržaja na YouTubeu i društvenim mrežama.

Napokon pametnih telefona i pametnih televizora, sljedeća 'pametna' stvar na kojoj kompanije rade jest – oružje. Američka kompanija TrackingPoint razvila je oružje u koje su ugradili brojne tehnologije koje omogućavaju precizno ciljanje i pucanje, ali i snimanje pucačkih vježbi i njihovo dijeljenje putem interneta.

Na Mashableu kažu su njihove puške namijenjene generaciji koja je uvijek online i koja dijeli sadržaj putem Facebooka, Twittera i YouTubea, a predsjednik TrackinPointa Jason Schauble dodao je kako će 'pucanje na ovaj način postati zabavnije'.

Opasna revolucija: Oružje možete isprintati u vlastitoj kući!

Ova je kompanija razvila tri puške koje koriste Precision Guided Firearm tehnologiju koja ima ugrađene lasere, računalo te ekran koji donosi brojne podatke koji će omogućiti iznimno precizno pogađanje označene mete. Također, putem WiFija puške se mogu povezati s iPadom i na njega prebaciti snimke s ekrana pa se te snimke mogu uploadati na YouTube i druge društvene mreže.

Ugrađena tehnologija omogućava iznimno precizno pogađanje mete na velikim udaljenostima, što bi moglo biti od velike pomoći u situacijama poput otmica, no s obzirom na velike probleme s terorizmom i pokoljima po školama i sveučilištima kakvi su zabilježeni u Americi posljednjih godina, jasno je koliko bi Precision Guided Firearm puške mogle biti opasne u rukama krivih osoba.

Princip rada ove tehnologije je sljedeći – na ekranu se označi meta (na meti se tada pojavi plava točka) te se na taj način može jednostavno pratiti metu jer će sama puška unutar ekrana sa strelicom pokazati gdje se nalazi meta ako nestane iz vidokruga. Kada se nišan unutar ekrana približi toj plavoj točki, potrebno je lagano stisnuti okidač (točka tada postaje crvena) i kada se nišanom prijeđe preko te crvene točke puška će sama zapucati na metu.

VIDEO Testirana prva isprintana 3D automatska puška

Na ovaj način nema potrebe za preciznim nišanjenjem, već je dosta samo kružiti oko mete dok se nišan ne poklopi s crvenom točkom te je tada pogodak zagarantiran, a cijeli prikaz na ekranu 'izgleda kao video igra'.

Na razvoju ove tehnologije tijekom tri godine radilo je 70 ljudi, a cijena puške iznosit će od 22 tisuće dolara. Precision Guided Firearm ima i neke sigurnosne opcije pa je tako moguće šifrirati oružje koje će na taj način moći koristiti samo njegovi vlasnici, odnosno osobe koje imaju šifru.

Iako će neki ljubitelji oružja biti oduševljeni s ovakvim oružjem, mnogi smatraju da bi pametne puške mogle donijeti velike probleme ako ih se dokopaju teroristi i ubojice te su na Mashableu prenijeli riječi američkog vojnog veterana Chrisa Frandsena koji je rekao da u situaciji gdje postoje ljudi s mentalnim problemima, asocijalna djeca i teroristi, Amerikanci bi trebali spriječiti takve osobe da se dokopaju oružja, a ne razvijati puške s kojima će biti 'učinkovitiji u teroriziranju ljudi'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene