Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Printanje oružja na 3D printeru

Opasna revolucija: Oružje možete isprintati u vlastitoj kući!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su pokrenuli 'Wiki Weapon Project' s kojim će financirati printanje oružja putem 3D printera

Način na koji ljudi nabavljaju oružje uskoro bi se mogao radikalno promijeniti te bi u budućnosti pištolje i puške mogli printati iz kuće – sve što će biti potrebno za jedan pištolj bit će nacrt za printanje tog pištolja koji će se moći nabaviti na internetu, 3D printer i eventualno neki dodatni dijelovi koji će se jednostavno moći nabaviti putem interneta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobno! Ovo je prvi ISPRINTANI dvorac na svijetu! Slika nije dostupna Spasili ga od tumora Veliki uspjeh hrvatske medicine: Dječaku (15) ugradili 3D implatant zdjelice

Cody Wilson, student sa sveučilišta u Teksasu i njegova ekipa iz Defense Distributed grupe pokrenuli su kampanju nazvanu 'Wiki Weapon Project' s ciljem prikupljanja 20 tisuća dolara koji su im potrebi za kupovinu ili iznajmljivanje 3D printera, kupovinu materijala i dizajn nacrta za pištolj koji će se moći isprintati putem ovog printera.

Na Huffington Postu kažu da je Michael Guslick već dokazao da je moguće napraviti učinkovito oružje koristeći 3D printere te je on isprintao funkcionalnu poluautomatsku pušku AR-15. Guslick je rekao da proizvođači oružja godinama koriste 3D printere za razvoj prototipova oružja, a uvjeren je da su i brojni drugi hobisti već napravili vlastite pištolje i puške koristeći se istom metodom.

Colorado: Puška masovnog ubojice imala blokadu

Na Mashableu kažu da, iako 3D printanje danas mnogima zvuči kao znanstvena fantastika, ovakvi printeri polako postaju dostupni sve većem broju korisnika te bi, zahvaljujući Wilsonu, veliki broj korisnika ovakvih uređaja uskoro mogao printati vlastito oružje. Princip rada ovih uređaja je jednostavan – prvo je potrebno dizajnirati 3D objekte koristeći određeni softver, izabrati materijal za printanje (npr. guma, plastika...) i kliknuti 'print'.

Ne treba niti napominjati kakve sve velike opasnosti prijete ako uskoro 3D pritanje oružja postane svakodnevnica i ako svatko bude mogao napraviti vlastiti pištolj i pušku i koristiti ih bez ikakve prethodne liječničke ili policijske dozvole.

Toga je svjestan i Guslick, no on opravdava razvoj vlastitog oružja činjenicom da vjeruje da kriminalci neće imati volje tražiti nacrte po internetu, nabavljati posebne printere i printati oružje koje je vjerojatno ipak slabije kvalitete od klasičnih pištolja i pušaka, već da će se okrenuti crnom tržištu i tako na 'jednostavniji' način nabaviti oružje.

S druge strane, Cody Wilson kaže da 'je jedna od ideja američke revolucije da svaki građanin ima pravo posjedovati oružje', no s obzirom na brojne tragedije poput nedavnog pokolja u Coloradu, jasno je da to što on govori nema previše smisla i da oružje ne bi trebalo biti dostupno baš svima.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene