Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ima ih i u svemiru

Otkriven prvi 'trojanac' u orbiti oko Urana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi sa Sveučilišta British Columbia u Vancouveru, otkrili su prvi asteroid 'trojanac', koji dijeli orbitu s planetom Uranom.

Asteroid 2011 QF99 dio je rastuće populacije objekata koji koji su privremeno zarobljeni u gravitacijskom polju divovskih planeta sunčevog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sunčev sustav 50 POSTO BLIŽI OTKRIĆU Francuski astronomi prepolovili područje potrage za devetim planetom Slika nije dostupna Sunčev sustav PRONAĐENI TRAGOVI DEVETOG PLANETA Veličine je Neptuna i za rotaciju oko Sunca mu treba i do 20.000 godina

>> Evo zašto NASA otkriće ovog asteroida smatra velikim dostignućem

Trojanci su asteroidi koji dijele orbitu s planetom, zauzimajući stabilne pozicije, poznate i kao Lagrangove točke. Astronomi su smatrali kako je malo vjerojatno da Uran ima 'tojanca', jer bi ih gravitacijske sile većih susjednih planeta destabilizirale i izbacile izvan ruba sunčevog sustava, prenosi Science Daily.

Da bi dokučili kako je 60 kilometara široka gromada kamena i leda završila dijeleći orbitu s Uranom, astronomi su napravili simulaciju sunčevog sustava i njegovih suorbitalnih objekata, uključujući i trojance.

'Iznenađujuće, naš model predviđa da u bilo koje vrijeme, tri posto objekata razasutih između Jupitera i Neptuna, možezavršiti u paralelnoj orbiti s Uranom ili Neptunom', pojasnio je Mike Alexandersen, autor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

U sunčevom sustavu je u proteklih deset godina otkriveno nekoliko trojanaca i suorbitalnih objekata. Asteroid QF99 je jedan takav objekt, kojeg je Uran tek nedavno (astronomski gledano, u posljednjih nekoliko stotina tisuća godina) povukao u svoje gravitacijsko polje, iz kojega će asteroid pobjeći tek za narednih oko milijun godina.

'To nam nešto govori i o trenutnoj evoluciji sunčevog sustava. Proučavanjem procesa kojim trojanci postaju trenutno uhvaćeni, možemo bolje razumjeti kako objekti migriraju u planterane regije sunčevog sustava', zaključio je Alexandersen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene