Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 2015. nadalje

NASA planira misiju prema njačudnijem objektu u Sunčevom sustavu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA namjerava pokrenuti misiju čiji bi cilj bio proučavanje jednog od najčudnijih tijela u Sunčevom sustavu.

Tim znanstvenika priprema misiju prema velikom metalnom steroidu Psyche, za koji se vjeruje da je izložena željezna jezgra propalog protoplaneta. Predložena misija dala bi nove uvide u proces formiranja planeta i početke Sunčevog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sunčev sustav 50 POSTO BLIŽI OTKRIĆU Francuski astronomi prepolovili područje potrage za devetim planetom Slika nije dostupna Sunčev sustav PRONAĐENI TRAGOVI DEVETOG PLANETA Veličine je Neptuna i za rotaciju oko Sunca mu treba i do 20.000 godina

Asteroid Psyche širok je 250 kilometara i nalazi se u pojasu asteroida smještenom između planeta Marsa i Jupitera. Njegov sastav je uglavnom od željeza, a znanstvenici smatraju kako se radi o gotovo ogoljenoj jezgri propalog protoplaneta, čije su kamene stijene uništili sudari s drugim tijelima u prošlosti, prenosi Live Science.

FOTO Astronome zapanjio asteroid sa šest repova

"Te je stvarno jedini objekt poput jezgre za kojeg znamo u Sunčevom sustavu. Znamo puno o ledenim i kamenim tijelima, ali što je s onima od metala. kako izgleda površina metalnog svijeta?" pita se Lindy Elkins-Tanton, članica tima znanstvenika koji organiziraju misiju na taj asteroid.

Misija je predstavljena prošlog mjeseca na godišnjoj konvenciji Američke geofizičke unije.

Prema asteroidu bi se poslala robotska sonda, koja bi prikupljala vrijedne podatke s njegove površine iz orbite i slala ih nazad na Zemlju, uključujući i fotografije.

Tim znanstvenika tu misiju priprema već godinu i pol dana, a planove će predati NASA-i na idućem pozivu za misije klase Discovery. Riječ je o tipu misija čiji trošak ne prelazi 425 milijuna dolara, bez uračunatog troška rakete koja bi sondu ponijela u svemir. Očekuje se kako bi prijava mogla biti napravljena 2015. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene