Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminalci pali zbog Fejsa

Najveća uhićenja bandi u New Yorku: Uhićene 'budale s Facebooka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lokalni pastor nazvao je uhićene mladiće 'budalama s Facebooka' jer su se sa svojim kriminalnim aktivnostima hvalili na najvećoj društvenoj mreži na svijetu

Tijekom godina Facebook je za policiju postao iznimno vrijedan izvor informacija te su mnogi kriminalci uhićeni upravo zbog svojih aktivnosti na društvenim mrežama – neki su se otvoreno hvalili s kriminalnim djelima te su čak pozirali s oružjem s kojim su pljačkali, dok su neki članovi bandi pali jer nisu bili svjesni da se među njihovim prijateljima na Facebooku nalaze i prikriveni policajci koji su pratili sve o čemu pišu.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Nedaleko Zagreba otkriveno skladište s nekoliko tona ilegalnog duhana - 4 uhićena dvojica FOTO Kod Zagreba otkriveno skladište s gotovo osam tona ilegalnog duhana

Policajac se 'sprijateljio' s članovima bande na Fejsu

Objave na najvećoj društvenoj mreži na svijetu pomogle su policiji u New Yorku u prikupljanju dokaza protiv tri velike bande čiji su članovi nedavno uhićeni u, kako su to nazvali na Sophosovom sigurnosnom blogu, 'najvećem uhićenju bandi u povijesti New Yorka'. Nakon istrage koja je trajala čak četiri godine, prošlog tjedna optužena su čak 103 člana bandi, a većina dokaza za podizanje optužnice dobivena je upravo zahvaljujući Facebooku te je policija prikupila više od milijun stranica njihovih aktivnosti na Fejsu.

U velikoj akciji sudjelovalo je čak 500 policajaca iz New Yorka koji su u dva kvarta u Harlemu uhitili 40 kriminalaca – za njih 23 još se traga, dok je ostatak članova bandi uhićen u ranijim policijskim akcijama. Većina uhićenih stara je između 15 i 20 godina, dok najstariji imaju oko 30 godina, a svi su bili članovi tri bande - Make It Happen Boys, Money Avenue i 3 Staccs.

Tijekom četverogodišnje borbe za teritorij, u sukobima ovih bandi ubijene su dvije osobe, ranjeno je 19 osoba, a optužnica je podignuta i zbog brojnih napada korištenjem vatrenog oružja i hladnog oružja, zbog pljački i slično.

Sve što su članovi ovih bandi radili cijelo su vrijeme 'dokumentirali' na društvenim mrežama te su na Facebooku objavljivali statuse, fotografije i videozapise te su međusobno slali direktne poruke u kojima su se hvalili s ubojstvima i drugim kriminalnim aktivnostima.

Na Facebooku provocirao policiju pa završio u zatvoru

Jedna od žrtava ratova bandi jest i Tayshana "Chicken" Murphy koja je, kada je ubijena 2011. godine imala 18 godina te se jedan član bande na Facebooku hvalio kako ju je on ubio – članovi njene bande tada su na ovoj društvenoj mreži zaprijetili odmazdom te je nekoliko mjeseci nakon toga ubijen Walter "Recc" Sumter koji je navodno bio vlasnik pištolja iz kojeg je Murphy ubijena.

Vernon Williams, pastor iz Harlema koji je godinama pokušava smanjiti nasilje između bandi i koji pozna veliki broj uhićenih komentirao je kako oni nisu baš najpametniji kada su u pitanju društvene mreže te ih je, zbog stvari koje su objavljivali na Zuckerbergovoj mreži prozvao 'budalama s Facebooka'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene