Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon informacije da Apple smanjuje narudžbe iPhonea do kraja godine, cijena dionice ove kompanije pala je ispod 400 dolara


 Kada je vrijednost Appleove dionice u rujnu premašila 700 dolara, dio tržišnih analitičara govorio je kako bi cijena dionice ove kompanije u budućnosti mogla premašiti tisuću dolara, a ukupna tržišna vrijednost Applea mogla bi doseći nevjerojatnih bilijun dolara.

Apple priprema velike promjene za iPhone 5S

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Srušili spomenik Steveu Jobsu! I to zbog čega! Slika nije dostupna VIDEO Počela prodaja iPhonea 6: Pogledajte kako se jedan od prvih kupaca osramotio!

No, ubrzo nakon što je cijena premašila 700 dolara, uslijedio je veliki pad dionice koja je u travnju jedno vrijeme čak pala ispod 400 dolara, da bi u protekla dva mjeseca ona iznosila između 400 i 450 dolara. Appleova dionica jučer je ponovno na kratko 'zaronila' ispod 400 dolara te su brojni investitori zabrinuti oko budućih prihoda i poslovanja Applea koji je tijekom godina postavio visoke standarde i očekivanja koja sve teže mogu pratiti.

Razlog novog pada cijene dionice jest izvještaj analitičara iz Jefferiesa Petera Miseka u kojem je upozorio kako Apple smanjuje narudžbe iPhonea do kraja ove godine. Prema njegovim informacijama, Apple u trećem ovogodišnjem kvartalu namjerava smanjiti proizvodnju iPhonea s predviđenih 40-45 milijuna na 25-30 milijuna, dok za posljednja tri mjeseca ove godine namjerava smanjiti proizvodnju sa 60-65 milijuna telefona na između 50 i 55 milijuna.

Na Cnetu kažu kako još neki podaci upućuju na smanjenje narudžbi iPhonea pa je tako proizvođač komponenata za iPhone 5 Jabil nedavno objavio slabije poslovne rezultate od očekivanih za svoje operacije povezane s Appleom te da proizvođači memorije, umjesto s Appleom, sve više surađuju s 'rastućim kompanijama'.

'NAJVEĆA PROMJENA od predstavljanja iPhonea'!

Što se budućih planova za Apple tiče, Misek kaže da od ove kompanije u rujnu možemo očekivati iPhone 5S, ali i jeftiniji iPhone, dok bi Apple iPhone 6 s većim ekranom trebao predstaviti tijekom sljedeće godine. Također, osim novih modela telefona, ova će kompanija do kraja godine predstaviti i iPad mini s retina ekranom, a iako se dugo vremena priča o iTV-u i iWatchu, Misek nije rekao hoće li Tim Cook uskoro predstaviti ove uređaje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook