Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Apple je OVO predstavio

'NAJVEĆA PROMJENA od predstavljanja iPhonea'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je u ponedjeljak predstavio nove verzije operativnih sustava za mobilne uređaje i računala, nove MacBook Air prijenosnike i fantastično dizajniran Mac Pro

Većina glasina koje su internetom kružile uoči Appleove WWDC konferencije pokazala se istinitima – Tim Cook i ekipa iz Applea predstavili su nove verzije softvera za mobilne uređaje i Macove te nova MacBook Air i Mac Pro računala, dok novi iPhone kojem su se ljubitelji ove kompanije ipak nadali, nisu niti spomenuli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznenađenje iz Applea Appleov napad na Microsoft: Jeftinija računala i besplatan softver! Slika nije dostupna Stiže i novi iPad mini Još tanji i još moćniji: iPad Air od 1. studenog dostupan u Hrvatskoj!

Za novu verziju mobilnog operativnog sustava za iPhone, iPad i iPod Touch Tim Cook je rekao da je to najveća promjena od predstavljanja iPhonea te iOS 7 donosi brojne nove opcije, ali i novi dizajn. Za novi dizajn iOS-a, Appleov glavni dizajner Jony Ive rekao je kako predstavlja jedan potpuno novi smjer i novi početak te je napomenuo kako je 'njegova ljepota u jednostavnosti'.

Hoće li Tim Cook danas predstaviti novi iPhone?

Kao i uvijek kada su u pitanju veće promjene u izgledu nekih proizvoda, nova verzija iOS-a dio je korisnika razočarala, dok je dio zadovoljan s novim i jednostavnijim sučeljem i novim dizajnom aplikacija.

Osim novog dizajna, na konferenciji se najviše pažnje posvetilo novim opcijama koje donosi iOS 7 – jedna od njih je i kontrolni centar putem kojeg se jednostavno i brzo mogu kontrolirati neke važne opcije poput aktivacije zrakoplovnog moda, povezanja s WIFi mrežama, Bluetoothom, upravljanja glazbom i slično. Poboljšan je i multitasking, Appleov softver sada prati aplikacije koje korisnici najčešće koriste te sadržaj s onih koje se najčešće koriste (npr. Facebook) obnavlja u pozadini, zatim je poboljšan Safari koji ima neke nove mogućnosti, a dodana je i podrška za AirDrop, bežično dijeljenje sadržaja s korisnicima iOS uređaja (ova je opcija dostupna samo vlasnicima posljednjih modela poput iPhonea 5, posljednjeg iPada, iPada mini).

Apple je poboljšao i kameru u kojoj se sada prikazuju filteri uživo, nadograđena je i foto aplikacija koja omogućava bolju organizaciju i dijeljenje fotografija, a posebno se zanimljivim čini opcija iOS-a za automobile koja će biti dostupna od sljedeće godine. App Store će na ovoj verziji iOS-a sam updateati aplikacije, glazbena aplikacija sada ima i opciju iTunes Radio za jednostavnije pronalaženje glazbe (ova će opcija na početku biti dostupna samo korisnicima u SAD-u) te je dodana i opcija FaceTime Audio.

Nova verzija iOS-a korisnicima iPhonea 4 i kasnijih verzija, iPada 2 i kasnijih verzija te posljednje generacije iPoda Touch bit će dostupna od ove jeseni, no još nije poznat točan datum.

Osim novog OS-a za mobilne uređaje, predstavljen je i Mac OS X 10.9 Mavericks, operativni sustav za Macove koji će također biti dostupan na jesen, a dolazi s brojnim zanimljivim opcijama koje će pojednostavniti i poboljšati rad na Macovima. Ovaj je operativni sustav posebno prilagođen vlasnicima prijenosnih računala jer, zahvaljujući nekim opcijama poput smanjene aktivnosti procesora, App Napa i drugih, osjetno poboljšava trajanje baterije.

Mavericks donosi tabove u Finder za bolji pregled otvorenih prozora, zatim podršku za oznake te će se sve datoteke moći označavati što će olakšati pretraživanje na računalu, zatim ima naprednu podršku za korištenje na više ekrana, poboljšane obavijesti, kalendar i još bolji web preglednik Safari. Na ovoj su konferenciji predstavljene i nove verzije MacBook Air prijenosnih računala koja su u SAD-u dostupna već od danas.

Počinje ključno razdoblje za Apple: Pogledajte što priprema Tim Cook!

Ovi su prijenosnici bazirani na novoj generaciji Intelovih Haswell procesora koji su iznimno štedljivi i imaju do 40 posto bržu grafiku, a u Appleu su posebno istaknuli produženo trajanje baterije – do devet sati za model s ekranom dijagonale 11 inča, odnosno čak dvanaest sati za 13 inčni model. Početna cijena za 11 inčni model sa 128GB SSD-a iznosi 999 dolara, dok je početna cijena za 13 inčni model 1,099 dolara.

Možda najviše oduševljenja izazvao je Mac Pro – nova generacija stolnog računala koja bi se na tržištu trebala pojaviti krajem godine i za koju su u Appleu rekli da je 'revolucionarna i radikalna' i da predstavlja budućnost profesionalnog stolnog računala, a odlikuje ga napredni hardver (Intelov 12-jezgreni procesor koji je dvostruko brži te puno brža memorija u odnosu na prethodni model) i koji se, osim što je puno manji od aktualnog modela Maca Pro, odlikuje fantastičnim dizajnom.

Apple je danas predstavio upravo ono što je većina analitičara i očekivala, a Tim Cook je još ranije najavio da će 'prave stvari' koji će 'promijeniti tržište' predstaviti na jesen ove i tijekom sljedeće godine – osim novih modela iPhonea i iPada, analitičari očekuju i toliko spominjani iWatch te možda i Appleov televizor.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene