Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Cenzura

Kineska vlada NE ŽELI da vidite ovakve videozapise!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinezi će u budućnosti videozapise na internetu objavljivati pod pravim imenom i prezimenom kako bi se 'smanjio negativan utjecaj na društvo'

Kineska vlada donijela je kontroverznu odluku s kojom je svim internetskim korisnicima u toj zemlji zabranila objavu videozapisa na online servisima pod lažnim imenima. Tako će u budućnosti svi kineski internetski korisnici videozapise morati objavljivati koristeći pravo ime i prezime, umjesto lažnih imena i nadimaka, a s ovim potezom navodno se želi 'spriječiti objavljivanje vulgarnog, nasilnog i seksualnog sadržaja koji ima negativan utjecaj na društvo'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alat političke kontrole Mjesecima im ne dopuštaju pristup internetu: Tvrtke propadaju, studenti ne mogu studirati, socijalna pomoć ne stiže... Ilustracija komentar Lane Ružičić Idem i ja. Ne, ti ne. Zašto ne? Zato jer ne.

No, pravi razlog zbog kojeg je donesena ova odluka jest povećanje kontrole nad internetom i sadržajem kojeg objavljuju kineski korisnici. Naime, zahvaljujući sve većem broju internetskih korisnika i pametnih telefona s kamerama, Kinezi objavljuju sve više videozapisa u kojima je, kako prenose na Huffington Postu, 'dokumentirana korupcija, nepravda i zlostavljanje' vlade i državnih dužnosnika te je sigurno da takve videozapise neće objavljivati pod pravim imenima. Jedan od primjera videozapisa koje kineska vlada ne želi da budu dostupni javnosti jest i video koji je objavljen prošle godine u kojem Yan Linkun, zamjenik predsjednika državne kompanije Yunnan Mining Corporation, divlja i razbija po aerodromu jer nije stigao na let.

Nove žrtve društvenih mreža: Uhićeni zbog objava na Twitteru

Ovaj je video objavljen anonimno, a u budućnosti bi korisnici takve videozapise trebali objavljivati koristeći pravo ime i prezime. Kina je još prošle godine krenula u veliki obračun s internetskim korisnicima i povećanjem kontrole nad sadržajem objavljenim na internetu te su zaprijetili da će pokrenuti akcije protiv osoba koje na društvenim mrežama budu širili 'opasne glasine' koje je vidjelo najmanje pet tisuća ljudi.

Tako su sredinom 2013. uhićeni korisnici 'kineskog Twittera' Sina Weibo koji su kritizirali nacionalnog heroja Leia Fenga i na taj način izražavali nezadovoljstvo s kineskom vladom. Za kinesku vladu posebno su opasne stranice na kojima korisnici pokušavaju otkriti identitet osoba prikazanih u videozapisima u kojima je prikazano nasilje, primanje mita i korupcija te su zbog njihovog djelovanja neki visoki državni dužnosnici dobili otkaze i završili u zatvoru

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene