Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirali nacionalnog heroja

Nove žrtve društvenih mreža: Uhićeni zbog objava na Twitteru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kini su uhićeni korisnici društvene mreže koji su kritizirali nacionalnog heroja i na taj način izrazili nezadovoljstvo s tamošnjom vladom

Mnogi su internetski korisnici do sada nastradali zbog načina na koji su koristili društvene mreže pa je tako više osoba završilo u zatvoru zbog neprimjerenih statusa koje su objavili na Facebooku, a zbog svojih aktivnosti na mreži Sina Weibo nedavno su u zatvoru završile četiri osobe.

Statusi zbog kojih će žaliti cijeli život: Oni su uhićeni zbog objava na Facebooku!

Oni su na popularnoj društvenoj mreži Sina Weibo koja ima više od 300 milijuna korisnika (među kojima se nalaze i zvijezde iz SAD-a poput Roberta Downeya Jr.-a, Paris Hilton i Kobea Bryanta), 'izrazili nezadovoljstvo s vladajućima', nakon čega su uhićeni.

Na BBC-u prenose kako su ovi korisnici putem mreže koja se još naziva kineskim Twitterom kritizirali nacionalnog heroja Leia Fenga koji se često koristi u različitim propagandnim plakatima vladajućih – riječ je o preminulom vojniku koji se smatra 'primjerom kineskog građanina i poklonikom Komunističke partije' te se napad na njega smatra napadom i na samu vladu i partiju.

Informacije koje su o njemu proširili uhićeni korisnici brzo su se proširile internetom te su negativno utjecale na imidž koju uživa među Kinezima. Kineska vlada svjesna je veličine i popularnosti ove platforme, no jasno im je da se ona može koristiti i na negativne načine za kritiziranje partije tako da su s ovim uhićenjima htjeli poslati jasnu poruku što se smije, a što ne smije objavljivati na društvenim mrežama i internetu.

Tinejdžer optužen za ubojstvo zbog objava na Twitteru!

Kako bi kontrolirali ponašanje milijuna korisnika Sina Weiboa, kineska je vlada ranije ovog mjeseca okupila neke od njenih najpopularnijih korisnika s kojima su raspravljali o načinu korištenja ove mreže te su se dogovorili oko sedam 'minimuma ponašanja' na njoj. U njima se zahtjeva da korisnici poštuju nacionalne interese Kine, javni red i socijalističke vrijednosti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene