Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alat političke kontrole

Mjesecima im ne dopuštaju pristup internetu: Tvrtke propadaju, studenti ne mogu studirati, socijalna pomoć ne stiže...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U posljednjih pet godina Indija je građanima isključila internet više puta od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Bryan Akoijam godinama je gradio svoju tvrtku za zabavu u indijskoj sjeveroistočnoj državi Manipur. Imao je uspješan YouTube kanal koji je bilježio devet milijuna pregleda mjesečno te je zaposlio više desetaka ljudi. Posao je bio dobar sve do 3. svibnja kada je u državi iznenada jednostrano prekinut internet.

Internet je konačno ponovno uključen 23. rujna, nakon više od 140 dana, a posljedice gotovo petomjesečnog nestanka bile su razorne. Pregledi YouTube kanala Bryana Akoijama pali su za gotovo 90 posto, tvrtku više nije mogao održati na životu te ju je zatvorio.

Pročitajte i ovo Hrvatska policija upala na Liberland Odmah počeli s obnovom VIDEO Troje uhićenih uz primjenu sile u Liberlandu: "Samo želim da mi pokažete identifikaciju"

Vladino opravdanje za prekid interneta u Manipuru bilo je izbijanje etničkog nasilja između dvaju državnih plemena, većinskog Meiteisa i manjinskog Kukisa. No ono što je započelo kao kratki prekid interneta koji je država opravdavala održavanjem reda i zakona, potrajalo je mjesecima, izazivajući kaos u životu i gospodarstvu u regiji.

I nije to prvi put da je indijska vlada isključila internet na neodređeno vrijeme. Prema izvješćima neprofitne organizacije Access Nowa, Indija je u posljednjih pet godina isključila internet više puta od bilo koje druge zemlje – ukupno 84 puta samo prošle godine – što je utjecalo na preko 120 milijuna ljudi, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Denis Buntić hoće li u pritvor? Nakon objave audiosnimke zlostavljanja odvjetnica Denisa Buntića tvrdi: "Nema dokaza"

U Manipuru je isključivanje interneta na više od 140 dana dovelo do širenja dezinformacija i višemjesečnog zataškavanja nekih od najgorih zlostavljanja uključujući grupna silovanja i odrubljivanja glava, posebno protiv manjinske zajednice Kuki. Ekonomski učinak također je bio značajan. Prema izračunu Društva za slobodu interneta, gašenje interneta u Manipuru dovelo je do gubitaka većih od četiri milijarde dolara u cijeloj zemlji.

Stanovnici su bili prisiljeni zatvoriti svoje nekoć profitabilne tvrtke, studenti nisu mogli završiti studije, korisnici programa socijalne skrbi nisu mogli dobiti novčane transfere niti se registrirati za primanje subvencija za hranu za najsiromašnije.

Pročitajte i ovo Nesreća u Slatini Nema ozlijeđenih FOTO Policija otkrila detalje bizarne nesreće: Bio je pijan i nije bio sam u vozilu, a evo i kako je sletio na krov

Iako vlada opravdava cenzuru interneta radi provođenja zakona i reda, prema stručnjacima za to nema dovoljno dokaza te tvrde da su gašenja pridonijela eroziji slobode govora i građanskih sloboda te čak potaknula kršenje ljudskih prava i nasilje.

"Isključenje interneta utječe na sve, od prava na hranu, prava na rad i prava na zdravstvenu skrb", rekao je Chakradhar Buddha, viši istraživač u Libtech India. "Oni nisu samo neugodnost, oni su kršenje osnovnih ljudskih prava".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene