Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni Zemlja nije savršena

INFOGRAFIKA: Evo savršenih omjera za naseljiv planet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zacijelo se često pitate kako astronomi, odnosno prema kojim parametrima, procjenjuju je li planet pogodan za nastanak života, ili podržava li ljudski život? Oni to rade uglavnom procjenjujući temperature tih planeta i njihovu udaljenost od matične zvijezde.

Tim astrobiologa, međutim, napravio je detaljan prikaz sa svim varijablama potrebnim za nastanak i održavanje života kakvog čovjek poznaje na Zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodena para u svemiru FOTO Pogledajte 'ledeni svijet' Slika nije dostupna Novo otkriće Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

U tom smislu napravljena je i infografika koju možete vidjeti, koja pojašnjava omjere svih tih varijabli da bi se dobila savršena smjesa. Zemlji, primjerice, za savršen omjer nedostaje samo jedan energetski izvor (označen sivo na grafici), a to su povijajuća strujanja, odnosno trenje izazvano velikim gravitacijskim silama.

Mnogi egzosolarni planeti dosad otkriveni prema tim parametrima imaju vrlo slab indeks naseljivosti, zbog njihovog kemijskog sastava i velike topline na površini i u atmosferi. Ukoliko planeti nemaju tekućinu na površini, ili pod površinom, njihov rezultat na infografici je jednak nuli.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene