Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Hakerski skandal: Amerikanci prisluškivali Sarkozyja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teške optužbe protiv Amerikanaca - navodno su hakirali i putem virusa Flame špijunirali Nicolasa Sarkozyja dok je bio predsjednik Francuske.

Kada je otkriven virus Flame, mnogi su sigurnosni stručnjaci i analitičari pretpostavili da se radi o još jednom virusu koji je, poput Stuxneta, prvenstveno napravljen kako bi špijunirao Iran i zemlje Bliskog istoka, no u francuskom L'Expressu kažu da su Amerikanci ovaj virus iskoristili i za špijuniranje Nicolasa Sarkozyja u vrijeme dok je još bio predsjednik Francuske.

Pročitajte i ovo Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) Afera prisluškivanja Počinje suđenje za ''skandal koji će ući u anale'': Bivši predsjednik tvrdi da je nevin Nicolas Sarkozy (Foto: AFP) Odvjetnici najavili žalbu Sarkozyju će se suditi zbog korupcije i zloupotrebe položaja

Nove teške optužbe protiv SAD-a i Izraela: Oni su razvili virus Flame!

Iako iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti ne žele komentirati ove informacije te napominju kako 'nemaju većeg i važnijeg saveznika od Francuske' i dok ambasada u Parizu opovrgava ove tvrdnje, podaci koje je objavio L'Express kažu da je u svibnju ove godine na računalima u Sarkozyjevom uredu zaista otkriven virus Flame, a u računala je navodno ubačen putem – Facebooka!

Otkriven je nedugo nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj te nije poznato koliko dugo je operirao u računalima u Sarkozyjevu uredu. Iz sigurnosne kompanije Kaspersky Labs rekli su novinarima BBC-a da je Flame aktivan od kolovoza 2010. godine i da je otkriven puno kasnije te je do sada vjerojatno skupio puno podataka o zemljama u kojima je operirao – prvenstveno u Iranu, a čini se da je špijunirao i Francuze.

Sigurnosni stručnjaci kažu da je za razvoj Flamea bilo potrebno uložiti jako veliki novac i ljudske resurse kakve mogu uložiti samo velike zemlje te mnogi sumnjaju da je ovaj virus zajedničko djelo SAD-a i Izraela. Flame je posebno opasan zato što, osim što ga je jako teško otkriti, on može skupiti iznimno važne podatke s računala, snimati screenshotove i slati ih na udaljen server kojem mogu pristupiti tvorci ovog virusa, ali može i aktivirati mikrofon i na taj način prisluškivati i snimati sve razgovore u prostoriji.

Amerikanci razvili novo opasno cyber oružje?

S obzirom da je pronađen na računalima u uredu francuskog predsjednika sigurno je mogao snimiti jako zanimljive informacije. Iako su Francuska i SAD-a partneri, jedan je neimenovani izvor koji je 'dobro upoznat sa situacijom' novinarima L'Expressa rekao da čak i partneri, pogotovo u vrijeme političkih promjena kakve su nastupile nedavno u Francuskoj, nekad špijuniraju i provjeravaju jedni druge kako bi bili sigurni da će nova politička opcija nastaviti s dotadašnjom suradnjom. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene